Agrofruit posposa la liquidació de 600.000 euros als socis

El grup, que ha manipulat 40 milions de quilos de cítrics aquesta campanya, negocia la incorporació de nous inversors per obtenir liquiditat

19 mayo 2017 22:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup Agrofruit, el principal exportador de cítrics de Catalunya, manté ajornat el pagament de 600.000 euros de liquidació pendents als productors d'aquesta campanya després que l'administrador concursal ordenés prioritzar els crèdits amb altres proveïdors externs. Immers en el concurs de creditors i un procés judicial que manté imputats alguns dels seus dirigents, el grup treballa per incorporar nous inversors que garanteixin la liquiditat i el el manteniment de l'activitat. Aquesta última campanya, condicionada per les males condicions climàtiques, Agrofruit assegura haver manipulat uns 40 milions de quilos de cítrics, però admet que els preus han estat baixos per la forta competència.

Enmig d'una complexa situació econòmica i legal, els problemes de liquiditat continuen assetjant Agrofruit. Tot i que els pagaments per liquidar la fruita aportada pels socis productors es van iniciar el passat mes de gener, l'administrador concursal va ordenar, pocs dies després, aturar-los. Exigia als gestors d'Agrofruit que, abans de fer efectives les liquidacions al soci, calia reduir el volum de crèdit contra la massa liquidant, retornant deutes amb proveïdors externs que tenien preferència per davant dels productors, com a socis de l'entitat.

De moment, la liquidació de la campanya encara continua pendent i sense data concreta Als criteris imposats per l'administrador, sosté el portaveu de l'empresa, Javier Faura, se sumen la dificultat de trobar finançament en l'actual situació concursal i l'avançament de l'IVA -que no es veu compensat amb el de les exportacions internacionals-. Malgrat tot, Faura, qui recorda que els socis "l'any passat van cobrar", és optimista al respecte i confia que els pagaments podrien acabar fent-se efectius abans del setembre, quan acaba el termini per presentar del conveni amb els creditors que hauria de permetre l'empresa tirar endavant.

Per poder superar aquesta fase del procés concursal, eixugar aquest i la resta del deute -50 milions segons l'informe de l'administrador-, el grup negocia la incorporació imminent de nous inversors, del mateix sector citrícola o d'àmbits "complementaris", que puguin aportar liquiditat immediata i garantir el compliment del pla de viabilitat. "Ens interessa mantenir la marca Agrofruit, la companyia i la direcció", ha subratllat el portaveu, tot descartant que aquestes noves incorporacions hagin de suposar canvis substancials a l'estructura i objectius del grup. En aquest sentit, no descarten la possibilitat que els nous inversos puguin operar a través d'un nou magatzem de cítrics al territori, ampliant la capacitat de manipulació actual.

Aquesta campanya, l'empresa exportadora hauria comercialitzat uns 40 milions de quilos de cítrics, bona part dels quals correspondrien a les aportacions dels mateixos socis. Uns nivells que Faura considera acceptables, malgrat el "problema de preu" que ha deixat un "ràtio de beneficis no òptim" per la forta competència entre exportadors. Segons ha argumentat, bona part d'aquesta situació té l'origen en les condicions climàtiques desfavorables, amb una successió d'episodis d'altes temperatures i pluges, provocant que la fruita es podrís abans d'hora i forçant la seva sortida en tromba al mercats internacionals en un curt interval de temps.

Agrofruit, amb 1.700 socis -dels quals 800 productors, va presentar concurs de creditors la tardor del 2013 amb un deute que, d'acord amb l'informe de l'administrador concursal, arribava als 50 milions d'euros, però que la direcció de l'empresa rebaixava a uns 27. A principis de desembre de 2014, un escorcoll policial a les instal·lacions de l'empresa ordenat pel jutjat número 2 de Tortosa arran la denúncia d'un grup de socis per suposat falsejament de comptes per ocultar el deute real -a més d'administració deslleial i apropiació indeguda, entre d'altres acusacions-, acabava amb la detenció i imputació de l'exgerent, Xavier Guarner- i tres directius de l'empresa -Josep Forés, Fernando Ferré i el president, Adolfo Algueró-.

Comentarios
Multimedia Diari