Allau de crítiques a l’ANC pels fanalets independentistes de la cavalcada

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, diu que aquestes festes són ‘pels nens’ i que ‘tota la resta sobra’. L’ANC recorda que els fanalets a Vic es fan servir des del 2012

19 mayo 2017 16:51 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fins i tot el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, es manifestà ahir contra la crida que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van fer dilluns de portar fanalets amb l’estelada a la cavalcada dels Reis a Vic, i assenyalà que aquestes celebracions són fonamentalment «festes per a nens i també per a pares». «Tota la resta... sobra», afegí.

«Això no és política, és pur sentit comú, i m’agradaria que tots els nens tinguessin una festa de Reis com les que hem tingut tots els qui som aquí», va dir.

Ahir hi va haver una allau de crítiques contra la crida de l’ANC i Òmnium a acudir amb aquests fanalets estelats a la cavalcada a Vic, que serà retransmesa per TV3.

Entre les veus més crítiques hi ha la de l’entitat contrària a la independència Societat Civil Catalana (SCC). El seu president, Mariano Gomà, va exigir a TV3 que suspengui la retransmissió, per considerar-la «escandalosament propagandística».

SCC considera que aquesta iniciativa és una «repugnant utilització política dels nens i un adoctrinament res subtil», i assenyala, en una carta a TV3 que el manual d’ús dels mitjans públics demana «fomentar el respecte entre els nens i combatre la idea que hi ha bàndols enfrontats». Gomà ha afegit que és «inadmissible» que TV3 «violenti la sensibilitat de les famílies».


Denúncia a Brussel·les
El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, titllà la iniciativa de «desafortunada». Segons ell, «demanar que hi hagi fanalets amb l’estelada és un desencert, perquè l’única estrella que brilla a la cavalcada de Reis és l’estrella d’Orient».

L’eurodiputada catalana Teresa Giménez, integrada al grup liberal (ALDE) al Parlament Europeu, denuncià davant la Comissió Europea que TV3 s’usi «per manipular ideològicament els nens».

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va voler sortir al pas de les crítiques i emmarcà dins la «normalitat» la iniciativa, tot assenyalant que a Vic es fa des del 2012. Segons Sànchez, la campanya no pretén «polititzar cap festa dels nens, sinó aportar elements que formen part d’un imaginari col·lectiu que s’associen amb la idea de la festa».


Campanya al Tarragonès
L’ANC va avançar ahir una altra campanya, focalitzada al Tarragonès i a l’àrea metropolitana de Barcelona, per donar una «pluja permanent de raons» a favor de la independència, amb el repte de seduir els votants indecisos dels ‘comuns’ i del PSC. ‘Fem futur’ arrencarà el 15 de gener a Sant Feliu de Llobregat, «partint de la idea bàsica que a Catalunya hi haurà un referèndum al setembre», explicà Jordi Sànchez.

L’ANC focalitzarà aquesta campanya informativa de gener a juny en zones en què «la població no té clara la seva posició i tenen dubtes» sobre si la independència convé o no convé a Catalunya.

Són aquests llocs on, segons Sànchez, «hi ha un públic encara per guanyar, sensible, que atén raons i que no ha fet encara el pas definitiu per votar ‘sí’ a la independència, ni de manera explícita s’ha manifestat a favor, però que és possible que acabi votant pel ‘sí’».

Comentarios
Multimedia Diari