Augmenta la pressió sobre Torra perquè digui quan hi haurà eleccions catalanes

Iceta (PSC): «Vist que entre els socis de Govern les posicions són tan antagòniques sobre la data electoral, crec que és obligat que ho faci»

12 mayo 2020 06:20 | Actualizado a 12 mayo 2020 08:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El PSC i els comuns van augmentat ahir la pressió que ja va iniciar ERC sobre el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè aclareixi l’horitzó electoral a Catalunya, cosa que veuen compatible amb mantenir la lluita contra la Covid-19 com a prioritat.

Socialistes i comuns van coincidir a reclamar al president que cridi els catalans a les urnes un cop passi la crisi sanitària, ja que consideren que les discrepàncies internes de la Generalitat el debiliten per afrontar la crisi derivada del coronavirus.

«Convindria que Torra aclarís l’horitzó electoral. No només convindria, sinó que vist que entre els socis de Govern les posicions són tan antagòniques sobre el tema de la data electoral, crec que és obligat que ho faci», va defensar el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta.

En la mateixa línia, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va sentenciar: «Quan passi l’emergència sanitària, Catalunya necessita eleccions».

Fonts del PPC també van apostar perquè Torra posi data per a unes eleccions autonòmiques el més aviat possible un cop es normalitzi la situació actual, ja que «està clar que l’actual Govern no té recorregut».

Esquerra subratlla que cal evitar que sigui el Suprem «qui decideixi» quan seran les eleccions

A finals de gener, després d’una topada amb el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, Torra, de JxCat, va donar per trencada la unitat de la Generalitat i va anunciar que fixaria data per a unes eleccions anticipades un cop s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat. El passat 24 d’abril, ja en plena crisi sanitària, el ple va aprovar els comptes catalans, però Torra va assenyalar que li semblaria «fora de tota lògica» convocar eleccions en aquests moments.

Encara que en primera instància ningú el va contradir, dijous passat l’exvicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va obrir la veda en apostar per que els dos socis de Govern consensuïn una data per a les eleccions catalanes abans que el Tribunal Suprem (TS) es posicioni sobre la inhabilitació del president.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va subratllar ahir que cal evitar que sigui el Suprem «qui decideixi» quan seran les eleccions catalanes, no només per qüestions electorals, sinó també per garantir que la reconstrucció econòmica i social poscoronavirus la pugui liderar el Govern «sense interferències dels tribunals» .

Des del Govern de la Generalitat no hi va haver una reacció oficial com tampoc des de les files de JxCat, espai a què pertany el Govern. Sí que va opinar el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, que va va advertir que entrar en aquest debat ara no és «pràctic ni productiu».

El principal grup de l’oposició, Ciutadans, no es va pronunciat ahir al respecte.

Comentarios
Multimedia Diari