BCN crearà una funerària municipal per abaratir un 30% els enterraments

Els preus a la capital catalana, d'uns 6.500 euros, són dels més cars d'Espanya, on la mitjana se situa en els 3.600

19 mayo 2017 17:25 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El govern municipal d’Ada Colau crearà una empresa funerària municipal i un tanatori públic amb l’objectiu de rebaixar un 30% els actuals preus dels serveis funeraris a la ciutat, entre els més cars d’Espanya, amb un cost mitjà de 6.500 euros, davant dels 3.600 de la mitjana espanyola.

L’alcaldessa Ada Colau considera que amb aquesta iniciativa «per fi» hi haurà serveis funeraris «municipals, assequibles i de qualitat». Ahir, en un tuit, va fer la següent reflexió: «A Barcelona pots néixer en un hospital públic, però la mort s’havia privatitzat».

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello i el regidor de Presidència, Eloi Badia, ho van anunciar ahir en presentar l’actualització de l’ordenança funerària i de cementiris, que datava de 1997.

Actualment, el mercat funerari barceloní està en mans bàsicament de dos prestadors de serveis establerts a la ciutat: l’empresa mixta Serveis Funeraris de Barcelona (SFB) –controlada pel grup Mémora, que entre 1998 i 2011 va comprar al consistori el 85% de l’empresa–, i el grup funerari Áltima, que gestiona el tanatori de la Ronda de Dalt.

Els dos operadors han coincidit a expressar sorpresa i malestar per l’anunci i consideren que la política funerària del govern de BComú-PSC pot tenir conseqüències negatives.

Gerardo Pisarello assegurà que la presència pública en els serveis funeraris «pot ser un instrument per garantir que hi hagi més competència, més qualitat i, sobretot, que el preu sigui més accessible».

Per poder tenir una empresa funerària municipal, el govern de l’alcaldessa Ada Colau ha descartat comprar a Mémora el 85% que posseeix a SFB, per la qual cosa està obligat a vendre el 15% que posa en aquesta empresa mixta, cosa que té previst de fer l’any vinent. Mémora està obligada a adquirir, per 30 milions d’euros, aquest percentatge residual d’accions de SFB si la seva subhasta queda deserta, una quantitat molt superior als «3 o 4 milions» que el consistori està disposat a gastar-se en la nova empresa funerària pública, que no seria una realitat fins a 2019.


Sense diàleg
El conseller delegat del grup Mémora, Juan Jesús Domingo, acusa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de «canviar les regles del joc sense cap tipus de comunicació ni diàleg» amb els operadors del sector. Domingo manifestà que Mémora, com a empresa, es mostra «neutral» respecte a la decisió de l’Ajuntament de sortir de SFB, però advertí que la creació de sales de vetlla municipals pot portar a un ajust de plantilla en aquesta empresa, i a la irrupció d’operadors «pirata» al sector.

El grup funerari Àltima troba que crear una funerària pública per abaratir els enterraments un 30% és «competència deslleial» i la porta d’entrada a «empreses oportunistes». Segons el grup privat, «les condicions de competència entre el tanatori públic respecte als privats seran desiguals» perquè, segons ha argumentat, «com a activitat pública comptarà amb avantatges respecte als equipaments privats» i «la construcció del tanatori públic no es durà a terme amb els mateixos paràmetres que han hagut de seguir les empreses del sector».

Comentarios
Multimedia Diari