Ballesteros: 'Si el PSOE no accepta la ponència del PSC, caldrà parlar molt'

L'alcalde de Tarragona defensa un referéndum a la canadenca però només en el cas que una eventual reforma constitucional en sentit federal no fos acceptada a Catalunya

19 mayo 2017 18:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’alcalde de Tarragona i secretari nacional del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, defensa la proposta d’una possible consulta a Catalunya a l’estil canadenc en cas que fracassi la reforma constitucional federal, i avisa que si el PSOE «no l’accepta, llavors haurem de parlar molt, molt, molt».

La ponència política del congrés del PSC, que es farà al novembre, advoca per una reforma constitucional federal, encara que si aquesta fos rebutjada pels catalans en el referèndum per validar-la, el PSC plantejaria llavors altres instruments, com una llei de claredat com la canadenca, que establís les condicions per verificar el suport ciutadà a una eventual independència.

En declaracions a TV3, Ballesteros assegurà ahir que la via plantejada en la ponència li sembla «una bona opció, sincerament», i recordà que no és nova, sinó que ja va ser expressada al seu moment per l’exministra «Carme Chacón i altres veus del partit».

Ballesteros recalcà que la «primera opció» del PSC és «una reforma constitucional profunda que millori l’encaix de Catalunya amb competències clares i exclusives, sense possibilitat de conflicte, amb una enorme millora del finançament i a través d’una consulta referendària a través d’una reforma constitucional».

Però, si aquesta reforma fos rebutjada, «és evident que hem de pensar una sortida i aquesta és una d’elles», apuntà el dirigent socialista sobre la via canadenca plantejada a la ponència, i assegurà que «si el PSOE no ho accepta, haurem de parlar molt, molt, molt».

El PSOE va mirar ahir de treure transcendència a la proposta del PSC. «El que plantegen al PSC no existeix; no té sentit fer una reforma constitucional que no s’aprovi a Catalunya. Si es fa haurà de ser amb l’acord dels partits que van participar del consens del 1978 i dels que llavors no existien», defensen fonts del PSOE. «La reforma ha de ser una solució i no un nou problema. Conclusió: no hi ha cas», afegeixen.

A la cúpula del PSC adopten una postura semblant. Diuen que una discrepància «d’aquí a 3 o 4 anys» és poc rellevant, i que l’important és que «tots els socialistes coincideixen que la reforma constitucional és necessària».

Comentarios
Multimedia Diari