Castellers de Vilafranca: Preparats per competir...

19 mayo 2017 17:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Castellers de Vilafranca ja fa dies que ho estan dient ben clar: ‘Nosaltres competim’. I això de fet, és el que més motiva al seu cap de colla, en Toni Bach, per aquest diumenge.

«Jo he viscut els castells des de sempre com una competició i arribar al concurs amb un rival tan fort al darrere i amb un estat de forma tan excepcional, encara em fa entrar més ganes de competir», explica Bach.

Ben cert és que la temporada dels Castellers de Vilafranca està sent extraordinària. Només en recordar el seu primer dos de nou amb folre i manilles aproximadament un mes abans del que ens tenien acostumats, ja va ser el primer indici que els Verds enguany anirien per feina.

De fet, Bach va anunciar a mitjans d’estiu que per arribar a fer dos castells de 10 per Sant Fèlix, tot passava per descarregar abans un total de 10 manilles (entre pilars de vuit i torres de nou). I així va ser.

Començant pel primer pilar de vuit amb folre i manilles descarregat al Pla de la Seu de Tarragona el 9 de juliol i passant pel primer tres de deu amb folre i manilles completat a Vilanova i la Geltrú el 30 de juliol, tot va anar sobre el seu pla previst i així per la seva festa major, els vilafranquins van tenir les garanties necessàries per portar-hi tant el tres com el quatre de deu. «Des de principi de temporada ja ens vam plantejar aquest programa. De fet, allò que sempre volem portar per Sant Fèlix és allò que acostumem a repetir en anys de Concurs», explica Bach.

Els Castellers de Vilafranca tenen la virtut (o el defecte) d’anunciar tots els castells que volen portar en una diada. I pel Concurs de Castells, Bach ja fa dies que anunciava les cartes: el tres de deu amb folre i manilles, el dos de vuit i el quatre de deu amb folre i manilles.

«Aquests castells ja estaven a punt per Sant Fèlix i ara amb uns quants dies més d’assaig, encara veus que les coses estan millor. Però parlem de castells molt grans i d’actuacions molt complexes en què sempre et poden passar coses», diu Bach fent referència a l’enfonsament que van patir fa dies en una prova de 4de10fm. «La caiguda no ens ha fet canviar el programa previst. De fet, els errors d’aquella prova ja van ser localitzats ràpidament i ja vam veure que, havent-hi poca soca, no hauríem d’haver fet pujar a totes les manilles», lamenta el cap de colla fent referència sobretot a aquells castellers que van prendre mal i no podran estar al Concurs.

Els Verds obriran el seu concurs amb el tres de deu emmanillat, el castell «que veiem més segur». A continuació encararien el dos de vuit, estructura delicadíssima que tot i no haver portat a plaça, han completat a assaig «i li hem posat cassoleta unes quantes vegades». I després el quatre de deu amb folre i manilles. «I què t’haig de dir d’aquest castell? Nosaltres abans de portar-lo per Sant Fèlix el veiem bé. Li havíem posat setens i havia aguantat bé però clar, en una diada com aquella i amb els rivals al costat, hi ha moltes coses que t’acaben afectant», explica. Però la prova que els vilafranquins dominen aquesta estructura és que, després de la magnífica actuació de les colles rivals, havent completat només un castell i tocades les 4 de la tarda i amb tots els canvis que van haver de fer, el van acabar carregant sortint així victoriosos de plaça.

Superat Sant Fèlix, l’únic objectiu ara dels Verds és tornar a guanyar i revalidar-se com els vencedors del Concurs. Però també tenen molt clar que la disputa no serà fàcil. «Veure que una altra colla també està al mateix nivell que tu és tan admirable com motivador», explica Bach en relació amb la temporada que porta la Vella de Valls.

I el gran misteri de la jornada: el tres de nou sense folre, el monstre encara per conquerir. Toni Bach no en diu res, però les xarxes socials parlen per si soles.

Castells a banda, els darrers concursos han envoltat als Castellers de Vilafranca d’un aura de xiulets i mala maror. El motiu? En podrien ser molts i no en podria ser cap. Però Toni Bach diu que «la gent al final ha vist que això no podia ser» referint-se a xiular una caiguda o a un peu desmuntat d’un quatre net.

Davant de la situació en que molts han titllat als Verds de fer «ostentació» a l’hora de desplegar el domàs gegant, enguany la colla ha decidit no portar-lo per evitar possibles incidents.

Tot això però, no farà ballar el cap als de la camisa verda que, per activa i per passiva, venen a Tarragona a competir i a tornar a ser els millors.

Comentarios
Multimedia Diari