Celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

El creixement econòmic i el desenvolupament social no poden ser sostenibles si continuem amb els patrons de consum i producció actuals

19 mayo 2017 22:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Dia Mundial del Medi Ambient, establert per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1972, és una gran celebració global per a l'acció positiva pel medi ambient. Se celebra cada 5 de juny. Es tracta del principal vehicle a través del qual les Nacions Unides sensibilitzen sobre la importància del medi ambient, impulsant l'atenció i acció política. A més, aporta una perspectiva humana de les qüestions mediambientals, ajuda a les persones a convertir-se en agents actius a favor del desenvolupament sostenible i defensa aliances per donar suport al medi ambient.

Enguany el Dia Mundial del Medi Ambient està dedicat a un tema que actualment està en el centre del debat mediambiental: l'ús eficient dels recursos i la producció i consum sostenible en el context de la capacitat regeneradora del planeta, tal i com capta l'eslògan, "Set mil milions de somnis. Un sol planeta. Consumeix amb moderació", escollit per la comunitat mundial a través dels seus vots a les xarxes socials.

A través de l’eficiència en l’ús dels recursos s’ofereix una oportunitat clau per revertir l’actual tendència insostenible: crear economies verdes on el creixement econòmic es desvinculi del dany al medi ambient. Si es promou el disseny i la producció de béns i serveis de baix impacte ambiental, l’eficiència en l’ús dels recursos pot contribuir a satisfer les necessitats humanes respectant la capacitat de càrrega ecològica del planeta.

Hem entrat en una etapa nova, en la que el context econòmic dels darrers anys ens ha fet també pensar en com hem d’avançar amb més eficàcia, però també amb optimització econòmica. Cal pensar que els recursos són finits i els residus poden ser una font contributiva en aquest escenari.

Europa ens marca la pauta, i seguint la línia de les directives europees de residus, enfocades clarament cap a l’economia circular, la nova planificació de residus que tenim en curs (el PRECAT20) fa especial èmfasi en el concepte de residu-recurs: a partir d'una realitat on els residus no eren més que una qüestió incòmoda que s’havia d’amagar, a una actitud plenament conscient voltant del 3 "R" (la reducció, reutilització i reciclatge), i ara un salt més amb l’aplicació d’una economia circular que posi els residus com a recursos, on tractem de reduir i racionalitzar l'ús i consum dels recursos per produir els béns que realment ens calen, i que han de ser consumits segons les necessitats reals.

Al mateix temps que als països industrialitzats es produeix una gran part del consum de recursos, les maneres de consum no sostenibles s'estan estenent a tot el món. La producció d'aliments és un dels exemples més obvis de maneres de consum no sostenible, amb 1,3 mil milions de tones d'aliments que es malgasten cada any i mil milions de persones en desnutrició. Aquest és un assumpte que el PNUMA (Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient) està abordant amb socis com l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) a través de campanyes conjuntes contra el malbaratament alimentari.

“Segons el PNUMA, si continuen les actuals pautes de consum i producció actuals, i amb l’augment de la població a 9,6 milions, l’any 2050 necessitarem tres planetes per mantenir els nostres models de vida i consum.”

El Dia Mundial del Medi Ambient 2015 se centrarà doncs en la necessitat de respectar la capacitat del planeta i com gestionar els recursos de manera eficient - tots ells aspectes de gran rellevància si volem assegurar la prosperitat i benestar de tots. Celebrar-lo ens proporciona una important oportunitat per identificar solucions, regenerar la nostra cultura de consumidors i per crear una societat més sostenible on tothom tingui aliments per viure i al mateix temps es respecti la capacitat regeneradora del planeta.

Itàlia és el país amfitrió de les celebracions del Dia Mundial del Medi Ambient 2015, que s'han organitzat en el marc de la famosa Exposició Universal de Milà. Aquesta exposició atraurà a més de 20 milions de visitants, i que tindrà lloc de l'1 de maig al 31 d'octubre. Està previst que hi participin més de 140 països a més d'un nombre significatiu d'organitzacions internacionals.

El Dia Mundial del Medi Ambient recolzarà i complementarà el tema de l'exposició “Alimentant el Planeta-Energia per la vida”, centrada en sistemes d'alimentació sostenibles, on es mostraran tecnologies, idees i solucions que poden ajudar a garantir aliments sans, segurs i disponibles per tothom. El programa inclourà diverses activitats organitzades per socis com FAO, el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola, el Programa d'Avaluació Mundial d'Aigua de la UNESCO, Slow Food, WWF Italy, Cinemambiente i Green Film Network, delegacions nacionals i altres organitzacions internacionals presents a l'exposició.

L’experiència catalana també serà a Itàlia: la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona conjuntament, estarem presents en un estand a la Plaça del Duomo de Milà per fer difusió de la nostra campanya contra el malbaratament alimentari “Som gent de profit” (somgentdeprofit.cat).

Des de l’Agència de Residus de Catalunya creiem en els beneficis que ofereixen els models de consum i producció sostenible en termes d'oportunitats econòmiques, inclusivitat, ocupació i qualitat de vida. Tenim una oportunitat única per aprofitar aquest escenari nacional i internacional que representa l'Expo 2015 per estimular un pensament i acció més decidits en vistes a les decisions que es prendran més endavant aquest any: el llançament de l'agenda del desenvolupament post-2015, al setembre i el nou acord sobre Canvi Climàtic, al desembre.

Una clara consciència de com convivim amb la Terra, de forma respectuosa, de ben segur que ens depararà un millor futur per a nosaltres i les nostres generacions posteriors.

 

Comentarios
Multimedia Diari