Científics aconsegueixen convertir cèl·lules de la pell humana en plaquetes

Aquesta conversió va ser induïda mitjançant un còctel de sis factors i en només dues setmanes

19 mayo 2017 17:50 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

n Científics del Centre de Medicina Regenerativa (CMR) de Barcelona, en col·laboració amb altres centres nacionals i internacionals, han aconseguit convertir cèl·lules de la pell humana i de ratolí directament en megacariòcits, les cèl·lules que donen lloc a les plaquetes.

Segons els investigadors, la consecució, que publica la revista Cell Reports, pot combinar-se amb teràpia gènica per generar megacariòcits i plaquetes sanes procedents de cèl·lules de la pell de pacients amb malalties genètiques.

L’investigador del CMR Ángel Raya explicà que l’estudi mostra que és possible convertir cèl·lules de la pell en megacariòcits amb les mateixes funcions que els que es troben al cos humà, capaços de produir plaquetes, els tipus cel·lulars responsables de la coagulació normal de la sang.

Aquesta conversió va ser induïda mitjançant un còctel de sis factors i en només dues setmanes, i, a més, les cèl·lules generades en aquest procés van ser amb èxit trasplantades en ratolins, donant lloc a plaquetes normals dins dels organismes dels animals. Els investigadors van combinar aquest protocol amb la teràpia gènica en cèl·lules de la pell de pacients amb poques plaquetes i van mostrar que les plaquetes sanes poden ser generades en el laboratori.

Segons Raya, les fonts de plaquetes per a la transfusió són insuficients i poden estar associades amb risc de rebuig immunològic i infeccions sanguínies. Així, buscant una alternativa a les transfusions convencionals, els autors van usar una tecnologia recentment desenvolupada en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Lund a Suècia per generar glòbuls vermells.

A l’estudi, els investigadors del CMR van portar aquesta tecnologia més enllà aconseguint produir megacariòcits que poden ser usats per produir plaquetes.

Comentarios
Multimedia Diari