Comença la Fira de Santa Úrsula: una mirada al fet casteller i la cultura popular

Fins al proper diumenge, diferents actes ompliran els carrers i places de la ciutat amb motiu de la Fira de Santa Úrsula de Valls

17 octubre 2017 09:02 | Actualizado a 17 octubre 2017 09:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fira de Santa Úrsula ha arrencat amb el Concurs d’aparadors amb motius castellers organitzat pel Comerç de Valls. Un esdeveniment ja consolidat que enguany arriba a la cinquena edició.
El jurat està format per un representant de la Colla Joves Xiquets de Valls, un de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, un representant de la Regidoria de Cultura, el Regidor de Comerç i Turisme, Òscar Peris i el vot del Jurat Popular.A partir del 9 d’octubre el jurat va fer el recorregut per tots els establiments participants i valorarà la vistositat, els colors i el treball artístic realitzat relacionat amb la temàtica del món casteller, repartint un primer, un segon i un tercer premi.

Com a novetat, s’ha incorporat el vot del jurat popular, on tothom que ho desitgi pot votar fent una fotografia de l’aparador que més li agradi i pujar-la a una aplicació a través de Facebook. Cada fotografia equival a un vot, i l’establiment que més fotografies compti serà el que tindrà el vot del jurat popular. El vot popular va acabar el 14 d’octubre i els participants han entrat en un sorteig d’un lot de productes vallencs i de l’Alt Camp.

El veredicte amb els aparadors guanyadors i el premi entre els participants del jurat popular escomunicarà el dia 18 d’octubre, i es lliuraran els premis el divendres dia 20, a les 20.30 hores, al local situat a la plaça dels Alls, número 7. La Joana Ferré, de Chic Bebé, explica que «normalment sempre poso fotos antigues. Aquesta és una fotografia de l’any 1958 de la Colla Vella que va anar a Brussel·les. I a la sabateria Nardo subratllen: «Des de sempre que hem col·laborat en aquesta iniciativa i ens agrada».

La festa segueix avui. A les 19.30 hores a l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) hi haurà la projecció de la pel·lícula Salvador Dalí, de Josep Albareda. A les 20 hores al Pati de Sant Roc s’inaugurarà l’exposició ‘Xiquets de Valls, quilòmetre zero casteller’. Una quinzena d’autors de tot el país donen la seva particular visió sobre les colles vallenques. Hi participen Emilio Barruz Iglesias, Ariadna Brunet Oinós, Mireia Comas Franc, Laia Díaz, Lins Griñó Garreta, David Oliete, Josep Pont i Roca, Laura Rodríguez, Jean Segovia Menor, Marc Serarols, Rodrigo Sicilia Gómez, Laia Solanellas, Gemma Soldevila Carbonell, Jon TC i Pere Toda Serra.

Accent en la cuina ‘slow food’

A més, destaca l’accent que es posarà en la cuina slow food. Així l’acció inaugural del 7è Simposi Casteller anirà a càrrec de Ramon Martí, del Restaurant El Llagut, de Tarragona. El quilòmetre zero casteller donarà la benvinguda a la cuina quilòmetre zero, una proposta gastronòmica amb tècniques de cocció innovadores tot respectant els sabors tradicionals i emprant productes locals. Martí cuinarà en el showcooking un arròs i també espineta de corball, que es podran després degustar en l’esmorzar popular de forquilla al claustre del Carme. La mateixa tarda de dissabte hi haurà una altra cita gastronòmica, el taller de tapes castelleres a la FiraCastells al Pati, a càrrec del xef Oriol Carbonell, ara al Vivinwine de Sant Pere de Ribes, i abans al Restaurant El Carnívor de la mateixa localitat així com al restaurant El Mirador de Ulía, de Donostia. És deixeble de Christian Zanchetta, únic cuiner guardonat per la Guia Michelín a Andorra i amb qui ha estat col·laborant a El Rebost del Padrí, especialitzat en càtering i menjar preparat de qualitat. 

Els elements del seguici també participen de la Fira, en la cercavila de vigília al migdia (gegants), en el correbous organitzat per l’Associació El Bou amb els bous de Reus, Tortosa, Valls-tradicional, Valls i Vic, així com la vaca d’Almoster (dissabte 21), en el correfoc (Sant Miquel, Ball de Diables i Drac) també el dissabte, o en les balladetes del diumenge (Gegants i Mulassa).
El conjunt de les activitats de Santa Úrsula compta amb l’organització de l’Ajuntament de Valls, Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Revista Castells, així com amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya en tant que la ciutat de Valls és l’antena de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya en matèria castellera, i de la Coordinadora de Colles Castelleres.  

Comentarios
Multimedia Diari