Denunciat un pub per no deixar-hi entrar nois amb síndrome de Down

El propietari del local els va posar la falsa excusa que a l'establiment ?s'hi celebrava ?una festa privada

19 mayo 2017 15:41 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La presidenta de l’associació Down Lleida, Pilar Sanjuán, va presentar ahir dilluns al jutjat de guàrdia de Lleida una denúncia contra el pub Fissure perquè no permetre l’entrada a un grup de joves amb discapacitat intel·lectual en dues ocasions, el 31 de març i el passat dissabte 8 d’abril.

En la primera ocasió, 14 persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals no hi van poder entrar perquè els responsables del local van argumentar que s’hi estava celebrant una festa privada. El passat dissabte 8 d’abril, un dels monitors va entrar sol i va comprovar que no hi havia cap festa privada, encara que tampoc van deixar entrar el grup, va explicar a Europa Press la presidenta.

La junta directiva de Down Lleida assegura a la seva pàgina web que també presentarà una reclamació contra el local a l’Agència Catalana de Consum, per la vulneració dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual recollits a la Convenció Internacional dels Drets de les persones amb Discapacitat de l’ONU, ratificada per Espanya el 2007.

Sanjuán es va reunir ahir dilluns al matí amb el propietari del local, que es va personar a la seu de Down Lleida arran del ressò mediàtic del cas, segons va explicar en un comunicat la Federación Down España, que dóna suport a la denúncia presentada per l’entitat per un episodi que qualifica d’«anacrònic».

La presidenta ratificà la seva intenció de presentar la corresponent denúncia, «no amb la intenció que multin el local o que el tanquin durant una temporada, sinó perquè aquest lamentable fet no torni a succeir mai».


‘No s’entén’
També va portar la queixa davant la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat. Fonts del departament han explicat a Europa Press que la consellera, Dolors Bassa, va parlar amb l’entitat, i va recordar que la Llei d’igualtat de tracte que va proposar el Govern de la Generalitat –ara en tràmit en el Parlament per la via urgent– els capacitarà per actuar davant d’aquestes discriminacions.

La Federación Down España, que agrupa 92 associacions, apuntà que l’article 512 del Codi Penal sanciona amb entre un i quatre anys d’inhabilitació professional les persones que, exercint la seva activitat laboral, deneguin a una persona una prestació a la qual tingui dret per raó de la seva discapacitat.

«No s’entén que una societat madura i moderna segueixi consentint vulneracions pròpies d’altres èpoques. La inclusió efectiva requereix que la societat assumeixi la realitat de la diversitat en el seu si», manifestà el president de Down España, José Fabián Cámara. Sanjuán ressaltà que «és necessari que el col·lectiu de propietaris i personal d’accés d’aquests locals entenguin d’una vegada que les persones amb síndrome de Down tenen els mateixos drets que la resta de la societat». Instà també que els clients d’aquest tipus d’establiments se sensibilitzin davant de vulneracions tan nocives com aquesta, i demanà que «es converteixin en agents transmissors de la inclusió en l’oci».


Manifestacions de suport
Després de transcendir la discriminació patida per aquest grup de joves amb la síndrome de Down pel veto al pub lleidatà, han estat molts els suports que ha rebut l’associació. «Tot el suport a Down Lleida. Una societat que vol ser inclusiva no es pot permetre aquestes pràctiques», va escriure en el seu compte de Twitter la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, a més de publicar un tuit, es va posar en contacte amb la presidenta i la vicepresidenta de l’entitat Down Lleida per manifestar-li que els joves compten amb tot el suport del consistori.

Altres grups de la Paeria també s’han solidaritzat amb els joves, que han rebut el suport, entre ells del popular personatge Senyor Postu, al seu compte de Twitter Postureig de Lleida, entre moltes altres persones de tot Catalunya i de la resta d’Espanya.

Comentarios
Multimedia Diari