Desnutrició i sobrepès a causa de les ‘dietes pobres’

Unicef adverteix que milions de nens estan menjant molt poc dels aliments que necessiten i massa d’aquells que no els fan falta

16 octubre 2019 09:40 | Actualizado a 16 octubre 2019 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Almenys un de cada tres nens menors de 5 anys que hi ha en el món sofreix de desnutrició o de sobrepès, segons un nou informe d’Unicef que alerta de les pobres dietes que reben els més petits. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) adverteix que milions de nens estan menjant molt poc dels aliments que necessiten i massa d’aquells que no els fan falta.

El resultat, segons Unicef, és que molts d’ells estan en risc d’un mal desenvolupament cerebral, problemes d’aprenentatge, d’immunització i de sofrir més infeccions i malalties.

«Milions de nens sobreviuen amb dietes poc saludables perquè no tenen una altra opció millor», explica en un comunicat la directora executiva d’aquesta agència de l’ONU, Henrietta Fore.

Segons Unicef, és necessari canviar la forma en la qual es pensa i es respon a la malnutrició: «no es tracta únicament que els nens mengin suficient, es tracta sobretot de donar-los el menjar adequat».

Triple vessant

L’informe descriu un triple vessant de la malnutrició: nens desnodrits, fam invisible causada per la falta de nutrients essencials i sobrepès.

Segons les dades d’Unicef, 149 milions de nens de menys de 5 anys a tot el món són massa baixos per a la seva edat a conseqüència d’una mala alimentació, mentre que 50 milions són massa prims.

En contra de la percepció habitual, aquests nens massa prims, un problema que en les seves formes més severes pot ser letal, es concentren a Àsia i no en països amb situacions d’emergència com les que es donen en diversos africans.

A més, 340 milions -un de cada dos nens en aquest rang d’edat- sofreixen deficiències en vitamines i nutrients essencials com la vitamina A o el ferro.

Mentrestant, 40 milions sofreixen de sobrepès o obesitat, un problema que s’ha disparat en els últims anys.

Els problemes, segons descriu l’informe, comencen des dels primers mesos de vida, perquè únicament dos de cada cinc bebès menors de sis mesos s’alimenten exclusivament de llet materna, tal com recomanen els especialistes.

Comentarios
Multimedia Diari