Detingut el secretari general de Manos Limpias en una operació contra l'organització i Ausbanc

Els investigadors apunten a una activitat sostinguda en el temps des de fa anys i que consisteix bàsicament a exigir pagaments a les entitats bancàries extorsionades a canvi de no difondre sobre elles informacions negatives o fins i tot iniciar causes judicials contra elles als tribunals

19 mayo 2017 19:39 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, ha estat detingut aquest divendres a Madrid per la Policia Nacional, en una operació desplegada contra aquest sindicat i contra l'Associació d'Usuaris de Banca (Ausbanc), han informat a Europa Press fonts de la investigació.

Les dues entitats estan acusades de formar part d'una trama que extorsionava presumptament entitats bancàries a canvi de no iniciar causes judicials contra elles. En l'operació, que continua oberta, s'ha detingut també Francisco Castro Villacañas i es preveuen 14 arrestos.

La Policia Nacional i la Fiscalia de l'Audiència Nacional porten mesos investigant una sèrie de denúncies presentades contra Ausbanc per extorsió i indagaven així mateix sobre la participació de Manos Limpias en la trama, segons fonts de la investigació consultades per Europa Press. Els investigadors calculen que es van arribar a sumes milionàries de diners.

Aquestes mateixes fonts indiquen que les indagacions ja estan molt avançades per part de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional i han estat coordinades pel jutge central d'instrucció número u de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz.

Els investigadors apunten a una activitat sostinguda en el temps des de fa anys i que consisteix bàsicament a exigir pagaments a les entitats bancàries extorsionades a canvi de no difondre sobre elles informacions negatives o fins i tot iniciar causes judicials contra elles als tribunals.

L'acusació als jutjats l'exercia el sindicat Manos Limpias, segons la investigació. Les fonts consultades indiquen que el president d'Ausbanc, Luis Pineda, i el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, mantenen una amistat des de fa anys.

En concret, la Policia Nacional investiga les seves activitats des de fa un any després de rebre la denúncia per part d'extreballadors d'entitats bancàries que van patir la persecució de la trama. Les fonts consultades informen que al món de la banca eren conegudes aquestes pràctiques. RETIRADA SOBTADA

En ocasions, la trama portava a alguna entitat bancària fins als tribunals i una vegada iniciada la instrucció es retiraven de la causa al·legant donar-se per satisfets amb les explicacions ofertes per les seves víctimes. "Retiraven de sobte l'acusació perquè ja havien cobrat l'extorsió", expliquen els responsables de la investigació.

Els presumptes xantatges es porten produint des de fa anys, sempre segons aquestes fonts, i van començar exigint a les entitats bancàries que se subscrivissin a la revista amb la qual compte Ausbanc. La Revista Ausbanc té una periodicitat mensual i va començar a publicar-se el 1990. Se centra en informacions del món de l'econòmica i l'empresa.

El següent pas va ser exigir sumes de diners a canvi de no difondre informació negativa. El tercer pas eren els tribunals i l'amenaça d'airejar les causes en els mitjans de comunicació. TRES MILIONS D'EUROS

En el marc de les indagacions policials s'inclouen casos concrets, alguns d'ells han gaudit de gran repercussió mediàtica els últims anys. Les fonts detallen com en una ocasió la trama va arribar a exigir el pagament de tres milions d'euros a canvi de retirar una acusació als tribunals.

Ausbanc (Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris), es presenta a Internet com una entitat espanyola privada constituïda l'any 1986 sota l'eslògan "lluita pel teu diners". Té més de 100 advocats repartits en 30 oficines ubicades en diferents comunitats autònomes.

Per part seva el sindicat Manos Limpias exerceix l'acusació en multitud de casos, alguns d'ells tan transcendents com el cas Noos. La seva participació va permetre que la Infanta Cristina seiés al banc dels acusats.

Comentarios
Multimedia Diari