Diagnosticats 122 casos de Zika a Catalunya

Els casos solen resoldre´s sense complicacions greus, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s´estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic

19 mayo 2017 18:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les persones diagnosticades de febre vírica de Zika a Catalunya des de l’1 de gener ja són 122, 41 d’elles durant l’últim mes, mentre que de les 27 dones gestants infectades deu ja han donat a llum, nou d’elles nadons sans, i en un sol cas amb microcefàlia. Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), tots els casos diagnosticats a Catalunya tenen l’antecedent d’haver estat a l’Amèrica del Sud i Central en zones on la transmissió del virus és activa i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 40 homes i 82 dones, de les quals 27 són gestants, deu de les quals ja han donat a llum, nou d’elles «amb exploració del nounat normal en les primeres hores, i un nadó amb microcefàlia». Segons l’ASPC, els metges faran un seguiment a tots els nounats segons el protocol.

El virus Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s’estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artralgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com mialgia, cansament i mal de cap, i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre’s sense complicacions greus, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s’estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

Fins al 2007 només s’havien descrit casos esporàdics en alguns països d’Àfrica i Àsia, però en l’última dècada s’ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics a diverses illes del Pacífic. El 2015 es va detectar transmissió autòctona del virus a diversos països de l’Amèrica Llatina que s’associa a un increment en el nombre d’alteracions neurològiques a nounats.

L’ASPC ha informat del risc de contagi de la infecció per virus Zika de persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, Carib, Sud-amèrica i Centreamèrica, algunes zones de Polinèsia i Àfrica equatorial.

És d’especial importància informar les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i és recomanable que, fins a on sigui possible, posposin el viatge fins al final de l’embaràs. Si han viatjat, haurien d’esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.

Comentarios
Multimedia Diari