Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Diagnosticats 122 casos de Zika a Catalunya

Els casos solen resoldre´s sense complicacions greus, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s´estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic

Agències

Whatsapp
La nova espelma amb insecticida, que elimina mosquits com el tigre o el que transmet el virus del Zika, durant el procés de fabricació a l'empresa Ceres Roura. Imatge difosa el dimarts 7 de juny del 2016

La nova espelma amb insecticida, que elimina mosquits com el tigre o el que transmet el virus del Zika, durant el procés de fabricació a l'empresa Ceres Roura. Imatge difosa el dimarts 7 de juny del 2016

Les persones diagnosticades de febre vírica de Zika a Catalunya des de l’1 de gener ja són 122, 41 d’elles durant l’últim mes, mentre que de les 27 dones gestants infectades deu ja han donat a llum, nou d’elles nadons sans, i en un sol cas amb microcefàlia. Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), tots els casos diagnosticats a Catalunya tenen l’antecedent d’haver estat a l’Amèrica del Sud i Central en zones on la transmissió del virus és activa i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 40 homes i 82 dones, de les quals 27 són gestants, deu de les quals ja han donat a llum, nou d’elles «amb exploració del nounat normal en les primeres hores, i un nadó amb microcefàlia». Segons l’ASPC, els metges faran un seguiment a tots els nounats segons el protocol.

El virus Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s’estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artralgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com mialgia, cansament i mal de cap, i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre’s sense complicacions greus, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s’estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

Fins al 2007 només s’havien descrit casos esporàdics en alguns països d’Àfrica i Àsia, però en l’última dècada s’ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics a diverses illes del Pacífic. El 2015 es va detectar transmissió autòctona del virus a diversos països de l’Amèrica Llatina que s’associa a un increment en el nombre d’alteracions neurològiques a nounats.

L’ASPC ha informat del risc de contagi de la infecció per virus Zika de persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, Carib, Sud-amèrica i Centreamèrica, algunes zones de Polinèsia i Àfrica equatorial.

És d’especial importància informar les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i és recomanable que, fins a on sigui possible, posposin el viatge fins al final de l’embaràs. Si han viatjat, haurien d’esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También