Diverses entitats engeguen una campanya per reclamar estudis de qualitat de l'aire del polígon sud de Tarragona

El núvol d'òxid de nitrogen generat el 26 de maig en una indústria de la Canonja desencadena les accions reivindicatives

19 mayo 2017 22:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diversos col·lectius ecologistes, socials i veïnals han engegat una campanya conjunta per a reclamar dades reals de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona i impulsar la realització d'un estudi a les poblacions properes al polígon sud del complex petroquímic de Tarragona. L'objectiu principal de la campanya 'Ara, el polígon sud! Saps què respires?' és difondre els resultats de l'estudi realitzat als municipis del Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puidelfí -finançat pels mateixos ajuntaments-, així com reclamar respostes a les empreses contaminants i l'administració, i demanar als ajuntaments de Tarragona, Vila-seca i La Canonja que impulsin el mateix estudi als seus municipis.

 

Aquest divendres, coincidint amb el dia del Medi Ambient i quan fa un any de la presentació dels resultats de l'estudi sobre qualitat de l'aire a la Vall del Francolí, s'engega una campanya conjunta entre col·lectius ecologistes, socials i veïnals del Camp de Tarragona per reclamar dades reals de la qualitat de l'aire i la realització d'un estudi a Tarragona, Vila-seca i la Canonja.

 

Des del 2012, els ajuntaments del Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puigdelfí financen un estudi de qualitat de l'aire realitzat per la LCMA de la UPC i impulsat per la Plataforma Cel Net. Segons ha informat l'entitat ecologista, després de la finalització d'una primera part dels estudis "s'han tret resultats alarmants que mostren una presència elevada de compostos químics nocius i cancerígens tals com el Benzè, el 1-3 Butadiè i el Benzo(a)pirè i posen de manifest les mancances actuals de la legislació en quant al control de les emissions contaminants difuses i a les mesures de prevenció i protecció enfront dels seus efectes en la salut i el medi".

 

La Plataforma Cel Net considera que" aquest estudi ha posat fi al silenci al qual s'havia condemnat la zona en quant a respostes davant les contínues agressions contaminants de la indústria i la manca de responsabilitat", tal com evidencia, assegura, l'episodi que va tenir lloc el passat 25 de maig a la Canonja davant la fuga d'òxid de nitrogen d'una empresa situada al polígon sud. Precisament, els grups parlamentaris d'ICV-EUiA i el PSC han presentat sengles preguntes al Govern perquè doni explicacions sobre l'incident i l'afectació que va poder tenir sobre la població.

 

Les entitats impulsores de la campanya reclamen "una reducció immediata de les emissions localitzades i difuses dels compostos químics detectats en l'estudi, un equip de control, extern i transparent que publiqui periòdicament dades reals i reubicar les casetes de control de la Generalitat".

 

Asseguren que haurien de ser les empreses les que assumissin els costos econòmics dels estudis i l'administració qui hauria de vetllar per la qualitat de l'aire. "Tot i així, davant la situació actual, marcada per la manca de responsabilitat i l'evident falta de transparència, ens porta a demanar als ajuntaments de les poblacions afectades que assumeixin el compromís que els pertoca amb la salut de les seves poblacions i el medi ambient", apunten en un manifest.

 

Les entitats adherides a la campanya són la Plataforma Cel Net, Alveolus, Defenterra, Delterpa, Ecologistes en Acció de Tarragona i l'Ebre (GETE-EeAC), Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, Gepec- EdC, La Canonja 3 - Poble, Paisatge i Sostenibilitat, Plataforma Cuidem la Platja Llarga, Plataforma del Camp, en defensa de la terra i el territori, Plataforma del Priorat, Plataforma NoalaMat L'Aleixar i Unió de Pagesos de la Selva del Camp.

Comentarios
Multimedia Diari