Dones en tribu, un espai per a la consciència femenina

Proposta a Tarragona de les terapeutes Gestalt Laura Camacho i Carolina Ares

24 octubre 2019 07:30 | Actualizado a 24 octubre 2019 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Quines són les qüestions que com a dones, en la nostra societat ens toquen?» Aquesta és la pregunta que es fan Laura Camacho i Carolina Ares, dues terapeutes Gestalt que conviden les dones a conèixer-se, a prendre consciència d’elles mateixes i a compartir.

«Som un grup de dones, som dones en tribu», continuen. Dones en Tribu es com es diu precisament el taller que condueixen a Tarragona. «A nosaltres ens agrada dir que està dirigit a dones conscients, que han fet algun tipus de treball d’autoconeixement, de creixement personal i que vulguin aprofundir en aquesta feina», expliquen aquestes professionals.

En les trobades, que són quinzenals, es combina meditació, lectures i reflexions i al final, si és necessari, es fa una intervenció terapèutica. «Les sessions són vivencials i els temes, diversos. La feminitat, la sexualitat, el plaer o la relació amb l’home, entre altres», comenta Carolina.

Cos i ment, unides de manera indissoluble. «Gestalt és una psicoteràpia que entra dintre de la branca humanista i que incorpora el treball cognitiu, amb tota la memòria emocional, així com l’aspecte corporal, físic», puntualitzen.

I la dinàmica es basa en el vincle del grup. Com apunta Carolina, «les persones tenim posades unes cuirasses i sovint, quan estem en grup aquestes cauen amb més facilitat perquè els altres membres ens reflecteixen les nostres pròpies ferides».

Cuirasses i màscares. «Aquestes últimes són els personatges que interpretem en moments determinats», afegeix Laura. Personatges a casa, a les xarxes socials i «sobretot a la feina», revelen.

Comptat i debatut, Carolina i Laura posen sobre la taula les relacions humanes. «Per començar, la idea del taller és conèixer-te a tu mateixa i a partir d’aquí descobrir com et relaciones amb l’altre, una cosa que implica els mecanismes apresos a la infància i que després es repeteixen i tenen a veure amb les relacions de parella, d’amics, d’amigues... És molt comú dir que sempre acabem fent el mateix i que no ens agrada. Llavors la idea és vivenciar-ho, ficar consciència i a partir d’aquí canviar-ho, pam a pam», assenyala Laura.

És llavors quan cauen les màscares amb tot el que això implica. «Es pren consciència de les nostres estratègies a l’hora de relacionar-nos o de quins són els mecanismes de defensa. De què ens estem protegint o quina és la ferida que tenim de la infància. Amb aquestes experiències vivencials treballem el tema corporal perquè al final estem molt desconnectades del nostre cos. Estem molt en la ment però som molt poc conscients del nostre cos i de com funciona, de com reacciona», subratlla Carolina.

Fàcil no ho és «i a vegades conèixer-te a tu mateixa fa mal però si ets més honesta amb tu mateixa potser ho ets també amb l’altra», manifesta Laura.

Igualment, pel que fa a la lluita feminista, Laura i Carolina enfatitzen en què cal mirar-s’ho des d’una altra perspectiva. Si bé ressalten que «ens ho hem de creure i entre totes agafar la força que ja tenim», reivindiquen que «empoderar-se no és assumir rols masculins, sinó actuar des de la nostra vulnerabilitat.

Potser tenim una altra manera de crear grup, de fer política, de lluitar. Hem de connectar-nos amb el nostre jo i actuar des d’allí».

Dones amb força que destaquen l’úter com «a centre de vida, d’energia, un espai creatiu, tant el que pot crear com el que no ho pot fer» i que les porta a ambdues a viure la maternitat d’una manera diferent. Informació en tribudedonesgestalt@gmail.com

Comentarios
Multimedia Diari