Dos detinguts en una nova operació dels Mossos contra el jihadisme a Catalunya

Jané assegura que els arrestats formaven una cèl·lula de propaganda i captació i que van adoctrinar dues dones catalanes

19 mayo 2017 15:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Mossos d’Esquadra han detingut dues persones en una operació antijihadista a Roda de Ter (Osona). L’operació ha començat a les quatre d’aquesta matinada i s’han fet escorcolls a tres domicilis de la localitat. Aquesta actuació s’està desenvolupant a partir d’una investigació liderada pel Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional espanyola per presumptes delictes relacionats amb el terrorisme jihadista. Segons ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané, en declaracions a Catalunya Ràdio i posteriorment des del Parlament, els arrestats formaven una cèl·lula de propaganda i captació jihadista que havien aconseguit adoctrinar a dues dones catalanes, una de Roda de Ter i una altra de Manlleu.

Segons la policia catalana, la investigació es va iniciar després de detectar que l’activitat dels detinguts, de 26 i 37 anys i de nacionalitat marroquina, estava dirigida a la captació i radicalització de persones i també haurien realitzat accions d’enaltiment del terrorisme i incitació a cometre delictes de terrorisme.

El conseller d’Interior ha explicat que els dos detinguts tenien una “activitat potent a la xarxa”, des d’on difonien missatges jihadistes. A més, ha assegurat que havien adoctrinat a dues dones catalanes, una de Roda de Ter de 19 anys i una altra de Manlleu de 31 anys, que “se sentien ja jihadistes” i que estaven “disposades a morir per aquesta causa”. Jané ha explicat que aquests casos d’adoctrinament van ser detectats per vigilants locals i policies municipals, en el cas de Roda de Ter el maig del 2016.

El conseller ha afegit que, més enllà de “contactes directe” a la xarxa, en aquests moments no es pot afirmar que els dos detinguts tinguessin “una relació més intensa amb Estat Islàmic”, tot i que caldrà analitzar les dades que s’obtinguin durant els escorcolls.

Posteriorment, en declaracions des del Parlament, Jané ha volgut destacar la “bona col·laboració” entre els cossos i forces de seguretat locals i Mossos d’Esquadra per neutralitzar els comportaments radicals. El conseller també ha detallat una de les dues catalanes adoctrinades té una relació sentimental amb un dels dos detinguts.

Els Mossos han escorcollat tres domicilis a Roda de Ter dels dos detinguts i s’està obtenint tota la informació dels seus ordinadors i telèfons mòbils per saber “quines podrien ser les seves intencions”, segons Jané. El conseller ha explicat que els detinguts tenen antecedents policials no tots lligats a l’àmbit jihadista, com ara delictes violents, de lesions i amenaces “cridant ‘Alà és gran’” i ha descartat, per ara, que es produeixin noves detencions, tot i que ha dit que si arran de la informació obtinguda en els telèfons i ordinadors fossin necessàries ho comunicaran al jutge.

Els dos detinguts, a qui s’acusa d’enaltiment del terrorisme i adoctrinament, han estat traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Manresa i està previst que siguin traslladats dijous a Madrid perquè declarin divendres a l’Audiència Nacional.

D’altra banda, Jané ha comentat que no li consta que els arrestats en l’operació d’aquest dimecres tinguin cap relació amb l’home detingut per la policia espanyola a Benetússer, al País Valencià. En aquest cas, l’home, de 45 anys, és d’origen marroquí nacionalitzat espanyol i utilitzava diferents perfils virtuals amb noms associats a l’èpica de la jihad, publicant tàctiques de combat i enaltiment d’atemptats comesos per Estat islàmic a Europa, Síria i altres països.

 

Comentarios
Multimedia Diari