Dos estudiants de la UPC dissenyen una cadira de rodes de baix cost

19 mayo 2017 19:32 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dos estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), dissenyen i construeixen una cadira de rodes de baix cost per a països en vies de desenvolupament.

Els dos alumnes del grau d’Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupat del Producte de l’ESEIAAT són Bernat Vila i Adrià Sallés, de 23 i 24 anys, que fan el projecte final de grau.

La cadira es munta i es desmunta en només 15 minuts, té un cost de 70 euros (la meitat del preu d’una cadira de rodes d’hospital) i està fabricada amb dues rodes de bicicleta, dues rodes de carro d’hipermercat i tubs de lampisteria de PVC.

La cadira es denomina Do it yourself Wheelchair i la idea és que el seu manual d’instruccions pugui ser exportat a qualsevol país perquè la gent se la pugui fer a casa amb productes de proximitat. «No hem patentat el producte ni ens volem fer rics, només volem ajudar la gent amb mobilitat reduïda perquè tingui una eina per desplaçar-se», explicà Villa. El projecte, que està pensat perquè es pugui adaptar a qualsevol material, també el bambú i la fusta, ha estat dirigit pel professor de l’ESEIAAT de la UPC Tomeu Ventayol, que va proposar la idea als estudiants. «La idea és que la gent pugui tenir, a través de la pàgina web, totes les instruccions de muntatge a l’abast», explicà Ventayol.

Cooperar amb ONG

La idea compta amb el suport de les fundacions Isidre Esteve i Esport Solidari (ESI) i de Creu Roja, i els dos estudiants pretenen cooperar amb ONG per exportar el disseny d’aquesta cadira de rodes als països on treballin.

Gràcies a la cooperació d’ESI i de la Fundació Isidre Esteve, que compta amb el programa propi Do it yourself, ara s’iniciarà una prova pilot amb una cadira de rodes de baix cost fabricada a Espanya i enviada al Senegal, on una persona minusvàlida la podrà provar. «És un producte transversal obert a tothom, i dinàmic perquè pot adaptar-se a les necessitats de cada persona i entorn, així com a mesures infantils per a nens», assegurà Villa.

Hi ha dues mides de cadira, l’Standard i la Kids. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha prop de 70 milions persones en el món que necessiten una cadira de rodes, de les quals un 15,5 % no se la poden permetre. Amb una vida útil de tres a cinc anys, el producte ofereix les mateixes prestacions i comoditat que un model convencional una vegada muntada.

Els dos estudiants esperen que el projecte es vagi expandint i introduint a tot el món.

Comentarios
Multimedia Diari