Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Dos estudiants de la UPC dissenyen una cadira de rodes de baix cost

Redacció

Whatsapp
Els estudiants de la UPC Bernat Vila i Adrià Sallés, muntant la cadira de rodes que han dissenyat com a projecte de final de grau.  Foto: ACN

Els estudiants de la UPC Bernat Vila i Adrià Sallés, muntant la cadira de rodes que han dissenyat com a projecte de final de grau. Foto: ACN

Dos estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), dissenyen i construeixen una cadira de rodes de baix cost per a països en vies de desenvolupament.

Els dos alumnes del grau d’Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupat del Producte de l’ESEIAAT són Bernat Vila i Adrià Sallés, de 23 i 24 anys, que fan el projecte final de grau.

La cadira es munta i es desmunta en només 15 minuts, té un cost de 70 euros (la meitat del preu d’una cadira de rodes d’hospital) i està fabricada amb dues rodes de bicicleta, dues rodes de carro d’hipermercat i tubs de lampisteria de PVC.

La cadira es denomina Do it yourself Wheelchair i la idea és que el seu manual d’instruccions pugui ser exportat a qualsevol país perquè la gent se la pugui fer a casa amb productes de proximitat. «No hem patentat el producte ni ens volem fer rics, només volem ajudar la gent amb mobilitat reduïda perquè tingui una eina per desplaçar-se», explicà Villa. El projecte, que està pensat perquè es pugui adaptar a qualsevol material, també el bambú i la fusta, ha estat dirigit pel professor de l’ESEIAAT de la UPC Tomeu Ventayol, que va proposar la idea als estudiants. «La idea és que la gent pugui tenir, a través de la pàgina web, totes les instruccions de muntatge a l’abast», explicà Ventayol.

Cooperar amb ONG

La idea compta amb el suport de les fundacions Isidre Esteve i Esport Solidari (ESI) i de Creu Roja, i els dos estudiants pretenen cooperar amb ONG per exportar el disseny d’aquesta cadira de rodes als països on treballin.

Gràcies a la cooperació d’ESI i de la Fundació Isidre Esteve, que compta amb el programa propi Do it yourself, ara s’iniciarà una prova pilot amb una cadira de rodes de baix cost fabricada a Espanya i enviada al Senegal, on una persona minusvàlida la podrà provar. «És un producte transversal obert a tothom, i dinàmic perquè pot adaptar-se a les necessitats de cada persona i entorn, així com a mesures infantils per a nens», assegurà Villa.

Hi ha dues mides de cadira, l’Standard i la Kids. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha prop de 70 milions persones en el món que necessiten una cadira de rodes, de les quals un 15,5 % no se la poden permetre. Amb una vida útil de tres a cinc anys, el producte ofereix les mateixes prestacions i comoditat que un model convencional una vegada muntada.

Els dos estudiants esperen que el projecte es vagi expandint i introduint a tot el món.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También