Dues bandes van estafar 340 avis fent-se passar per revisors del gas

Els feien creure que si no se sotmetien a la revisió els tallarien el subministrament i, un cop a dins de les cases, els robaven

19 mayo 2017 15:40 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut a Barcelona, Badajoz i Toledo sis persones de dues bandes que suposadament van estafar 340 ancians fent-se passar per falsos revisors del gas i que demanaven uns 250 euros per cada ‘feina’ que realitzaven.

La policia catalana va informar ahir que els dos grups actuaven a Barcelona, encara que els caps d’un d’ells tenien la seva seu a Alameda de la Sagra (Toledo) i feien estafes del mateix tipus a d’altres ciutats com Madrid, Guadalajara, Valladolid, Conca, Santander, Càceres, Pontevedra, A Coruña i València.

La investigació es va iniciar fa uns deu mesos a Barcelona, després que un ancià de 94 anys del districte de Nou Barris denunciés que dos falsos operaris del gas havien entrat al seu domicili i que, després de distreure’l, li van robar l’ordinador portàtil. Estirant aquest fil, els Mossos van aconseguir detenir aquests dos estafadors, però van comprovar que existia un altre grup, sense relació amb els dos detinguts, que feia la mateixa estafa.

Els dos grups operaven de forma similar: trucaven per telèfon a cases on residien ancians sols i es feien passar per representants d’organismes oficials per informar els avis que passaria un inspector del gas per revisar la instal·lació, i que, en cas de negar-s’hi, procedirien a tallar-los el subministrament.

Després de sospesar si podrien enganyar fàcilment l’ancià, els falsos operaris es presentaven a la casa, simulaven fer la revisió del gas i, un cop finalitzada, feien que un altre membre del grup truqués per telèfon i distragués la víctima mentre ells s’emportaven de la casa els objectes de valor que hi trobaven.

Els Mossos i la Guàrdia Civil han practicat sis detencions i tres registres, dos a Barcelona i un a Alameda de la Sagra. Han recuperat més de 43.000 euros en efectiu, material informàtic, eines per portar a terme les reparacions simulades i llistats amb noms d’ancians, víctimes potencials de les seves estafes i d’una mitjana d’edat de 85 anys.

Tots els detinguts són ciutadans espanyols d’edats compreses entre 28 i 36 anys. Dos dels detinguts ja han ingressat a la presó per ordre del titular del jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona, i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs.

Encara que s’atribueix als detinguts la comissió en l’últim any de 340 estafes, no es descarta que hagin pogut ser moltes més, ja que molts dels ancians no han denunciat.

Comentarios
Multimedia Diari