ETA comunica el seu desarmament amb elogis a les institucions basques i sense parlar de la seva dissolució

Critica al Govern central pels cops policials fins a aconseguir la seva derrota

19 mayo 2017 15:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ETA ha comunicat el seu desarmament aquesta mitjanit a través de la cadena pública britànica BBC amb elogis als col·lectius que han intervingut en el seu suport i a les institucions basques.

L'organització terrorista ha recorregut a la retòrica habitual per evitar parlar de la seva dissolució i criticar als governs d'Espanya i França pels successius cops policials que li han portat a la seva derrota.

"ETA, organització socialista revolucionària d'alliberament nacional, vol informar a la comunitat internacional que ja és una organització desarmada, doncs a hores d'ara les armes i explosius que tenia sota el seu control es troben en mans de la societat civil", comença el comunicat.

L'escrit, d'amb prou feines cinc paràgrafs, està datat aquest 7 d'abril de 2017, un dia abans de l'anunciat acte a Baiona (França) en el qual diferents col·lectius recolzaran el desarmament d'ETA.

Els terroristes parlen de "un camí dur i difícil" i culpa d'això als governs d'Espanya i França perquè, diuen, s'han "enrocat en la via policial" i a defensar el relat amb "esquemes de vencedors i vençuts".

ETA, que no esmenta en cap moment el dany causat a les més de 800 persones que ha assassinat al seu mig segle d'existència, contraposa aquesta actitud amb la de la societat civil, en al·lusió als autodenominats 'artesans de la pau', i a les institucions basques.

"Prenem les armes pel poble basc", diu, "i ara les deixem a les seves mans per seguir avançant donant passos a fi d'aconseguir la pau i la llibertat del nostre poble".

"Perquè per avançar en l'agenda de solucions cal adquirir compromisos", avisa ETA, que a continuació subratlla que "el procés no està acabat".

Aquest procés, auguren els terroristes, "pot sofrir atacs dels enemics de la pau", per aquest motiu insisteixi en l'acte que se celebrarà a Baiona aquest dissabte.

El comunicat d'ETA arriba 21 dies després que el passat 17 de març Jean-Noël 'Text' Etcheverry, vinculat amb associacions de l'esquerra abertzale i un del mediadors triats per ETA, anunciés a través del diari francès 'Le Monde' que ETA estaria totalment desarmada en la tarda del proper 8 d'abril.

ETA ha recorregut a representants d'organitzacions afins per intentar escenificar de nou el seu desarmament després del rebuig del Govern a negociar un final dialogat i el fracàs del fals lliurament d'armes de 2014 i del passat 16 de desembre, quan el propi 'Text' Etcheverry i altres quatre persones van ser detingudes en Luhuso, al sud de França, amb un arsenal de l'organització terrorista.

Els Governs d'Espanya i França, que han desatès les contínues crides per obrir una negociació amb els terroristes, van defensar que l'operació al desembre va evitar que es manipulessin les armes i eliminar possibles proves judicials.

Comentarios
Multimedia Diari