Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

ETA comunica el seu desarmament amb elogis a les institucions basques i sense parlar de la seva dissolució

Critica al Govern central pels cops policials fins a aconseguir la seva derrota

Agencias

Whatsapp
Mural a favor d'ETA. Foto: EFE

Mural a favor d'ETA. Foto: EFE

ETA ha comunicat el seu desarmament aquesta mitjanit a través de la cadena pública britànica BBC amb elogis als col·lectius que han intervingut en el seu suport i a les institucions basques.

L'organització terrorista ha recorregut a la retòrica habitual per evitar parlar de la seva dissolució i criticar als governs d'Espanya i França pels successius cops policials que li han portat a la seva derrota.

"ETA, organització socialista revolucionària d'alliberament nacional, vol informar a la comunitat internacional que ja és una organització desarmada, doncs a hores d'ara les armes i explosius que tenia sota el seu control es troben en mans de la societat civil", comença el comunicat.

L'escrit, d'amb prou feines cinc paràgrafs, està datat aquest 7 d'abril de 2017, un dia abans de l'anunciat acte a Baiona (França) en el qual diferents col·lectius recolzaran el desarmament d'ETA.

Els terroristes parlen de "un camí dur i difícil" i culpa d'això als governs d'Espanya i França perquè, diuen, s'han "enrocat en la via policial" i a defensar el relat amb "esquemes de vencedors i vençuts".

ETA, que no esmenta en cap moment el dany causat a les més de 800 persones que ha assassinat al seu mig segle d'existència, contraposa aquesta actitud amb la de la societat civil, en al·lusió als autodenominats 'artesans de la pau', i a les institucions basques.

"Prenem les armes pel poble basc", diu, "i ara les deixem a les seves mans per seguir avançant donant passos a fi d'aconseguir la pau i la llibertat del nostre poble".

"Perquè per avançar en l'agenda de solucions cal adquirir compromisos", avisa ETA, que a continuació subratlla que "el procés no està acabat".

Aquest procés, auguren els terroristes, "pot sofrir atacs dels enemics de la pau", per aquest motiu insisteixi en l'acte que se celebrarà a Baiona aquest dissabte.

El comunicat d'ETA arriba 21 dies després que el passat 17 de març Jean-Noël 'Text' Etcheverry, vinculat amb associacions de l'esquerra abertzale i un del mediadors triats per ETA, anunciés a través del diari francès 'Le Monde' que ETA estaria totalment desarmada en la tarda del proper 8 d'abril.

ETA ha recorregut a representants d'organitzacions afins per intentar escenificar de nou el seu desarmament després del rebuig del Govern a negociar un final dialogat i el fracàs del fals lliurament d'armes de 2014 i del passat 16 de desembre, quan el propi 'Text' Etcheverry i altres quatre persones van ser detingudes en Luhuso, al sud de França, amb un arsenal de l'organització terrorista.

Els Governs d'Espanya i França, que han desatès les contínues crides per obrir una negociació amb els terroristes, van defensar que l'operació al desembre va evitar que es manipulessin les armes i eliminar possibles proves judicials.

Temas

  • NACIONAL

Lea También