El 42% dels espanyols no saben enviar un correu electrònic

Espanya és el 12è estat europeu en digitalització, segons un estudi de la Comissió Europea

19 mayo 2017 23:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Només un 58% dels espanyols d'entre 16 a 74 anys posseeix les competències digitals bàsiques, que valoren factors com la capacitat d'enviar correus, d'utilitzar eines d'edició o d'instal·lar nova programació a l'ordinador, segons conclou l'estudi 'Digital Economy and Society Index' elaborat per la Comissió Europea i presentat aquest dimarts. De totes maneres, Espanya supera la mitjana europea en digitalització. Concretament, l'Estat espanyol és al 12è lloc del rànquing de digitalització amb un 0,49 de puntuació sobre 1, lleugerament per damunt de la mitjana europea, que és del 0,47. Respecte al 2014, l'Estat ha guanyat tres posicions. Llavors estava al 15è lloc de la classificació amb un 0,44.

Fent una comparativa de les dades respecte a l'any anterior, l'Estat espanyol ha millorat els seus resultats gairebé en tots els àmbits però l'estudi atribueix l'avançament al fet que "partia de nivells molt baixos". Així, l'informe destaca la millora en connectivitat, com s'han desplegat les xarxes ràpides de banda ampla (apunta que el 65% de llars disposa d'accés de banda ampla d'alta velocitat) i també posa èmfasi en el volum d'oferta d'empreses i pimes que venen productes en línia o facturen electrònicament.

D'altra banda, l'estudi també detalla les debilitats dels ciutadans espanyols com a internautes. L'informe diu que "només un 58% dels espanyols d'entre 16 a 74 anys posseeix les competències digitals bàsiques", que valoren factors com la capacitat d'enviar correus, d'utilitzar eines d'edició o d'instal·lar nova programació a l'ordinador. Pel que fa a usuaris que es connecten a Internet almenys un cop per setmana, la xifra ha remuntat i ara són un 71%, respecte al 66% de l'any anterior.

De totes maneres, segons l'informe, "Espanya hauria d'aconseguir que fossin més els ciutadans que utilitzin Internet i adquireixin competències digitals" i aquest progrés hauria d'accelerar-se perquè "tot i registrar avanços" cada any, fins ara són "massa lents per a atènyer els Estats membres més avançats". Segons l'anàlisi, "la insuficiència de les competències digitals limita també l'explotació dels beneficis econòmics de les inversions en TIC d'empreses i autoritats públiques" i ho valora com "un problema important" en termes absoluts.

Pel que fa a l'ús d'Internet, és a dir, amb quina finalitat utilitzen els internautes espanyols la xarxa, Espanya està cap al final del rànquing entre els 28 estats membres, a la posició 22, i és considerada "la dimensió en la qual Espanya presenta més debilitat". Així, els espanyols gairebé no utilitzen les vídeotrucades, com Skype, o el vídeo a la carta, en comparació a l'ús que en fan els usuaris dels altres països europeus. L'estudi apunta com a causa "la disponibilitat limitada de xarxes de banda ampla suficientment ràpides". De la mateixa maner, les aplicacions de serveis bancaris o compres, que requereixen un "alt grau de confiança en la seguretat en línia", tampoc no estan tenint una bona rebuda a Espanya en comparativa a altres països europeus.

En un pla general, l'informe, que fa una comparativa amb els 28 estats membres de la UE, mostra que les puntuacions varien molt entre els països i, mentre Dinamarca encapçala el rànquing amb un 0,68, Romania és el país menys digitalitzat, amb un 0,31 sobre 1.

Comentarios
Multimedia Diari