El 52% dels trens de Renfe a Catalunya no són accessibles per a discapacitats

En Rodalies hi ha 94 combois accessibles sobre un parc total de 201

19 mayo 2017 16:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 52% dels trens de Renfe no són accessibles per a discapacitats a Catalunya, una xifra que s’eleva al 53,3% en Rodalies i suposa el 46,4% en Regionals, i tampoc estan adaptades el 40% de les estacions de Rodalies.

D’un total de 270 combois, són accessibles 131 unitats: en Rodalies hi ha 94 combois accessibles sobre un parc total de 201 –un 46,7% accessible–, mentre que en Regionals ho són 37 d’entre 69 unitats –el 53,6%–, va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, en una resposta parlamentària.

«Actualment, la quantitat de trens i estacions accessibles no permet fer una programació prou homogènia per garantir unes freqüències de passada uniformes», segons el conseller, que va afegir que aquest any han entrat en funcionament 25 combois adaptats i que les estacions són propietat d’Adif, davant del que reclamen competències per gestionar-les.

La Conselleria ha rebut entre 2013 i 2015 cinc reclamacions relacionades amb l’accessibilitat, unes queixes que ha dit que es repeteixen i que són sobre falta d’informació, un àmbit en el qual Rull especifica que «ja s’està treballant» i que preveuen reforçar durant el primer trimestre de 2017.

No existeix una assignació de combois adaptats per cada línia de Rodalies, per la qual cosa es prioritzen en les línies amb més estacions adaptades i amb major nombre d’usuaris: l’R1 Molins de Rei - Maçanet-Massanes; l’R2 Nord Aeroport - Maçanet-Massanes; l’R2 Sud Sant Vicenç de Calders - Estació de França; l’R11 Barcelona Sants - Portbou, i l’R16 Estació de França - Tortosa.

El president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), Antonio Guillén, declara que Renfe «és el mitjà de transport que presenta més problemes per a les persones amb discapacitat», malgrat ser un servei públic i que fa més de 30 anys que tenen vigència les lleis per garantir els drets dels discapacitats.

Comentarios
Multimedia Diari