El Constitucional tomba el decret llei valencià d'accés universal a l'atenció sanitària

El tribunal declara inconstitucional la norma perquè va més enllà de la normativa estatal

19 diciembre 2017 16:50 | Actualizado a 19 diciembre 2017 16:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional i nul el decret llei que regula l'accés universal a l'atenció sanitària aprovat per la Generalitat Valenciana l'any 2015, ja que creu que va més enllà del "criteri bàsic establert en la norma estatal". El decret llei va ser aprovat pel govern valencià el 24 de juliol del 2015 i convalidat per les Corts Valencianes el 9 de setembre del mateix any amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, i l'abstenció del PP. El govern espanyol el va recórrer. Ara, el TC ha anul·lat el decret, tot i que amb dos vots particulars, un conjunt de quatre magistrats i un altre d'un cinquè.

L'objectiu de la norma era regular l'atenció sanitària a immigrants en situació irregular davant del decret aprovat el 2012 pel govern espanyol. La Generalitat Valenciana va calcular que unes 30.000 persones es podrien beneficiar de la mesura.

El Constitucional argumenta que el decret llei amplia "la cobertura sanitària en l'àmbit subjectiu de les prestacions no contemplat per la normativa estatal", que inclou entre els subjectes que tenen la condició d'assegurats als estrangers titulars d'una autorització per residir en territori espanyol, "però no als que no estan registrats ni autoritzats com a residents a Espanya", com preveu el decret llei valencià. 

La decisió s'ha pres per majoria amb dos vots particulars. D'una banda, un que signen conjuntament els magistrats Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer, que discrepen del fonament i de la resolució de la sentència. De l'altre, un altre signat pel magistrat Antonio Narváez, que sosté que el decret llei no s'hauria d'haver declarat inconstitucional i nul perquè es va dictar "en el marc de les competències de desenvolupament de la sanitat" que tant la Constitució com l'Estatut valencià li atorguen a la Generalitat Valenciana.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha garantit des de Castelló que cap persona que entri en un centre de salut o en un hospital deixarà de ser atesa i que no se li cobrarà la factura. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que el seu govern està estudiant quin "instrument jurídic més oportú per reforçar el dret a la sanitat". 

D'altra banda, Puig ha carregat contra el govern espanyol recórrer a la justícia per defensar "posicionaments polítics injustificables" i "deixar fora a més de 21.000 persones de la sanitat pública". Pel president valencià, és un "exercici d'inhumanitat" i una "interpretació regressiva de la Constitució". Sobre el text constitucional, Puig ha afirmat que la sentència "reafirma que és necessari un nou pacte constitucional". "És evident que cal reforçar l'estat federal davant la recentralització", ha assenyalat.

Comentarios
Multimedia Diari