Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Govern culpa Madrid del caos i les llargues cues a l'aeroport del Prat

El conseller Rull vol que Santamaría vingui a disculpar-se. La Policia Nacional al·lega falta de previsió d'Aena i envia més agents

EFE/Europa Press

Whatsapp
Cues a l´aeroport de Barcelona-El Prat diumenge, arran de la manca d´efectius de la Policia Nacional per revisar els passaports. Foto: marta pérez/efe

Cues a l´aeroport de Barcelona-El Prat diumenge, arran de la manca d´efectius de la Policia Nacional per revisar els passaports. Foto: marta pérez/efe

El conseller de Territori, Josep Rull, considera que les llargues cues patides el cap de setmana a la zona de control de passaports de l’aeroport de Barcelona-El Prat són «una bona raó perquè la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, viatgi d’urgència a Barcelona». «Que vingui a demanar excuses i a posar ordre d’una vegada», exigí ahir el conseller en declaracions a Catalunya Ràdio. Els nous controls de passaports que han entrat en vigor aquest mes d’abril, i que comporten que els passatgers hagin de mostrar els seus documents identificatius en entrar i sortir de l’espai Schengen, van provocar el cap de setmana llargues cues en moments puntuals a l’aeroport del Barcelona-El Prat.

L’increment dels controls d’entrada i sortida als aeroports formen part de les mesures antiterroristes posades en marxa a Europa, i a l’aeroport de Barcelona van provocar aglomeracions de passatgers en el control de passaports de la Policia Nacional, tant a l’entrada com a la sortida.

Fonts policials consultades per Efe van atribuir a una «concatenació de factors» el col·lapse temporal del control de passaports, a causa de les noves mesures adoptades el 7 d’abril en aquest servei, de l’«allau» de vols i passatgers dissabte i diumenge, de la falta d’informació al respecte per part de l’aeroport, de la vigilància que cal fer en zones d’obres, i de diversos incidents (com per exemple detencions, passaports falsos i menors mal acreditats, entre altres), que van obligar la policia a redoblar la seva feina.


Homenatge a la improvisació
El conseller de Territori va demanar ahir més policies per al control de passaports de l’aeroport. El Govern considera que el caos i les llargues cues van ser a causa d’una mala previsió i d’una mala coordinació d’Aena i la Policia Nacional davant les noves exigències de seguretat als aeroports.

Rull es queixà que «no hi havia la dotació policial adequada ni la infraestructura adequada per fer front a les noves exigències de Schengen», ja que a l’aeroport barceloní hi ha quatre cabines a la zona de sortides, en les quals el cap de setmana hi havia només un o dos agents. «Ha estat un homenatge a la improvisació», va criticar. Rull revelà ahir al matí que havia parlat amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i amb el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, a qui, segons va dir, va veure «sobrepassat per la situació».


Greuges i sospites
«Aquestes noves normes de la Unió Europea van entrar en vigor el 7 d’abril, i ahir a Madrid no hi va haver cap problema, i aquí [en referència a la capital espanyola] estem parlant d’un pont de quatre dies», denuncià Rull. El conseller va atribuir la diferència d’aglomeracions entre tots dos aeroports al fet que a la capital de l’Estat sí que hi havia prou dotació policial, però no a Barcelona.

Revelà que Aena, el gestor aeroportuari, ja havia advertit el dijous que es podia produir una situació així a l’estiu, i emplaçà el Govern espanyol a «reforçar l’operativa policial i ampliar i duplicar el nombre de cabines».

«Si quan la gent arriba de fora es troba amb aquesta situació de col·lapse, és lamentable pel que fa a la imatge, però el que ens preocupa més és la gent de dins, els catalans que tenen dret a un aeroport en condicions», sentencià.

Temas

Comentarios

Lea También