El Govern preveu recaptar 14,3 milions amb l'impost als pisos buits

El Tribunal Constitucional (TC) aixeca la suspensió cautelar adoptada al maig contra la llei catalana, de manera que torna a estar en vigor fins que es resolgui el recurs del Govern central

19 mayo 2017 18:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, celebra la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’aixecar la suspensió cautelar que va dictar el maig després d’admetre a tràmit el recurs del Govern central contra la norma catalana que imposava un impost als pisos buits, per la qual cosa la Generalitat podrà recaptar els 14,3 milions previstos enguany.

En declaracions ahir a la premsa, la consellera Borràs explicà que el Govern preveu presentar «aviat» al Parlament una nova normativa que havia de substituir la que l’Executiu central va portar al TC, i que amplia el nombre de municipis amb demanda d’habitatge acreditada de 72 a 234, per la qual cosa l’import a recaptar seria més elevat.

Borràs explicà que la suspensió cautelar d’aquests cinc mesos –el TC encara ha de decidir si la normativa és legal o no– no ha tingut afectació perquè l’impost es liquida anualment i es paga dintre del primer trimestre de l’any següent. Així, la suspensió va arribar quan ja s’havia recaptat l’impost de 2015 –1,3 milions d’euros que la Generalitat va dedicar a comprar 260 habitatges per ampliar el parc públic–, i no afectarà al 2016.

Aquest impost s’aplica als pisos d’entitats financeres i empreses que portin més de dos anys buits, i té bonificació si els propietaris els dediquen a lloguer social. Segons destacà la consellera, el tribut no té una finalitat recaptatòria, sinó la de treure al mercat de lloguer els més de 45.000 pisos buits que hi ha a Catalunya i ajudar els ciutadans més vulnerables ampliant el parc públic d’habitatge.

Borràs qualificà la decisió del TC de bona notícia i considerà que demostra que el Govern central «actua de manera molt bel·ligerant contra qualsevol llei catalana» i no té en compte la seva finalitat social. Recordà que l’Executiu de Mariano Rajoy ha recorregut quatre de les últimes cinc normatives catalanes d’habitatge, i dos ja tenen la suspensió aixecada.

El TC aixecà la suspensió cautelar quan la va revisar la setmana passada, tal com preveu la Constitució un cop acomplerts els cinc mesos de termini de la suspensió. El TC va acordar al maig aquesta suspensió en el mateix ple en què va admetre el recurs d’inconstitucionalitat promogut pel Govern central contra diversos preceptes de la llei del Parlament de Catalunya de 21 de juliol de l’any passat de l’impost sobre els habitatges buits. L’aixecament de la suspensió cautelar no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, que el tribunal resoldrà en sentència. La llei catalana va ser aprovada amb els vots favorables de CDC, UDC, ERC i Ciutadans (C’), i els contraris de PSC, PPC, ICV-EUiA i la CUP.

Comentarios
Multimedia Diari