El Parlament debatrà una moció per legalitzar suïcidi assistit i eutanàsia

Els grups de JxSí, CUP, PSC i CSQEP la registren per impulsar al Congrés una modificació del Codi penal

19 mayo 2017 16:41 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els grups de JxSí, CUP, PSC i Catalunya Sí que es Pot han registrat al Parlament una proposició de llei de reforma de la llei del Codi penal de despenalització de l’eutanàsia i el suïcidi assistit, una proposta per presentar a la Mesa del Congrés que ha estat impulsada per la plataforma Dret a Morir Dignament (DMD).

La proposició demana reformar l’article 143.4 del Codi penal, ja que «és el marc legal que impedeix que a Catalunya es faciliti una mort digna i sense sofriment a la persona que, en situació de patiment insuportable, en plena possessió de les seves facultats per decidir, expressa el seu desig de morir i sol·licita ajuda per fer-ho», segons un comunicat dels grups.

La proposta, impulsada per DMD, consta d’un punt únic per modificar l’apartat 4 d’aquest article 134 del Codi penal. Estableix que «estarà exempt de responsabilitat penal qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d’una persona que patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort o de patologia incurable que provoca sofriment físic i/o psíquic greu i que es preveu permanent, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona, en el marc de la llei».

Els grups polítics signants destaquen que «Catalunya ha estat líder en la legislació sobre drets del pacient i Document de Voluntats Anticipades, i en el desenvolupament de les cures pal·liatives». «Hi ha qui contraposa les cures pal·liatives amb el que aquí s’està demanant i no és així», afegeixen. «Avançar en el dret a la mort digna és disposar d’equips pal·liatius multidisciplinaris 24 hores, set dies a la setmana, per atendre als malalts i les probables urgències». També suposa «reforçar la formació inicial i contínua dels professionals de la medicina, infermeria, treball social i psicologia clínica perquè prenguin consciència que l’atenció al final de la vida forma part de la seva tasca professional».

Segons la proposta, «una societat democràtica ha de vetllar per evitar que aquells que són vulnerables o estan debilitats puguin ser manipulats i siguin utilitzats per atendre els interessos d’altres persones». Per això «fa falta una llei de disposició de la pròpia vida que garanteixi la lliure autonomia personal i, al mateix temps, la protecció dels col·lectius més vulnerables», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari