El Parlament demana legalitzar l'eutanàsia i el suïcidi assistit

JxSí, PSC i la CUP donen suport a la moció de Catalunya Sí que es Pot per demanar-ho al Congrés. El PP hi vota en contra, i C's s'absté

19 mayo 2017 16:35 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ple del Parlament va aprovar ahir una moció de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) per demanar al Congrés que legalitzi l’eutanàsia i el suïcidi assistit –la competència és estatal–, i també hi van donar suport JxSí, el PSC i la CUP, mentre que C’s es va abstenir i el PP va votar-hi en contra.

La iniciativa també insta el Govern a crear aquest any un Observatori de la Mort que reculli «dades crucials» sobre on i com mor la gent a Catalunya, per extreure’n conclusions i propostes de millora en l’ajuda i l’accés a tractaments i serveis, i estendre així les garanties d’una mort digna. Aquest darrer punt sí que C’s l’avalà, mentre que el PP va votar en contra de tota la moció.

Un altre punt aprovat proposa «reiterar el ple suport» del Parlament que Catalunya faciliti una mort digna a tota persona amb sofriment insuportable que, en plena possessió de les seves facultats per decidir, expressi el desig de morir i demani ajuda per fer-ho, així com promoure el Document de Voluntats Anticipades (DVA).

La diputada Marta Ribas (CSQEP) destacà la necessitat de reobrir aquest debat social per aconseguir que els ciutadans puguin decidir com morir, i demanà que es reconegui la tasca del metge Marcos Ariel, el primer condemnat a Espanya per ajudar a morir un pacient. Rosa Maria Ibarra (PSC) destacà la importància de trencar el tabú de la mort, de treballar per garantir que tots els ciutadans puguin viure aquest procés amb dignitat, i de millorar les atencions pal·liatives.

Alba Vergés (JxSí) manifestà que Catalunya va molt avançada en aquest àmbit però «encara queda treball per fer», com avançar en l’equitat territorial en les atencions pal·liatives i potenciar el paper de l’atenció primària en la promoció del DVA.

Jorge Soler justificà l’abstenció de C’s tot assegurant que «si als pacients els tracten bé no volen morir, i si ho demanen per sofriment físic és perquè estan mal tractats, i si ho demanen per sofriment emocional és perquè estan frustrats». Fernando Sánchez Costa (PP) aplaudí la intervenció de Soler i reivindicà «la defensa de la cultura de la vida davant dels que intenten estendre i normalitzar la cultura de la mort».

Eulàlia Reguant (CUP) defensà que el Codi penal d’una Catalunya independent hauria de recollir el dret a una mort digna i a l’eutanàsia.

El Parlament també va aprovar, amb els vots de tots els partits menys el PP, una moció de la CUP que insta el Govern a presentar dintre de dos mesos una proposta de campanya institucional d’informació sobre salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs». L’objectiu ha de ser «informar sobre els drets sexuals i reproductius de les dones catalanes» i, a la vegada, sensibilitzar la població jove desinformada sobre aquesta qüestió.

També es demana modificar la instrucció interna de l’ICS que demana el doble consentiment dels pares per a la interrupció de l’embaràs d’una menor.

Comentarios
Multimedia Diari