El Parlament impulsa un registre de lobbies 'pioner' a l'Estat

A partir d'avui, tots els grups d'interès que tinguin voluntat d'"influir permanentment en tramitacions parlamentàries" han de registrar-se en el portal de transparència del Parlament per poder mantenir reunions amb els diputats

19 mayo 2017 16:22 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha presentat avui el Registre de grups d'interès de la cambra, que obliga els lobbies a registrar-se per mantenir reunions amb els diputats, i ho ha definit com a "pioner" a Espanya i un "pas més cap a la qualitat democràtica".

En una compareixença dels membres de la Mesa davant els mitjans, Forcadell s'ha mostrat "satisfeta" perquè amb la creació d'aquest registre, al costat de l'agenda pública dels diputats, es "culmina" l'aplicació de la llei de transparència a la cambra catalana, que es transforma en "un Parlament amb parets de vidre", ha dit en referència a la seva transparència.

A partir d'avui, tots els grups d'interès que tinguin voluntat d'"influir permanentment en tramitacions parlamentàries" han de registrar-se en el portal de transparència del Parlament per poder mantenir reunions amb els diputats.

Els grups d'interès es classifiquen en el nou registre seguint cinc classificacions segons si són consultories i despatxos d'advocats; empreses, associacions comercials i sindicats; organitzacions no governamentals, grups de reflexió i institucions acadèmiques; i representants d'interessos o inclosos en cap de les classificacions.

Forcadell ha defensat aquest registre com a "pioner entre els parlaments de l'Estat" i creu que és una "demostració" que a Catalunya s'avança cap a "la qualitat democràtica del Parlament i del país".

A més, ha reivindicat un "canvi de mentalitat" perquè la paraula lobby deixa de tenir "connotacions negatives", i ha defensat que gràcies al registre els grups d'interès aconseguiran "més prestigi" per la seva "contribució" a la transparència.

Davant la pregunta d'un periodista, Forcadell ha reconegut que les entitats sobiranistes com l'Assemblea Nacional Catalana de la que va ser presidenta, també hauran de registrar-se però "només si intenten influir en una tramitació parlamentària i no per altres motius", com les reunions amb el Govern sobre el procés sobiranista.

D'una altra banda, a partir d'avui els diputats també han de fer públics els contactes que mantinguin amb els grups d'interès, ja siguin reunions, correus electrònics o audiències tant dins com fora del Parlament.

"No hi ha ni un termini ni un procés de transició, des d'avui ha de ser tot públic", ha assegurat Forcadell, que també ha recordat que existeix un règim sancionador per si s'incompleix el registre o l'agenda pública, encara que farà "pedagogia" per no haver d'aplicar-lo.

Ahir es va instar a registrar-se als grups d'interès amb contactes habituals al Parlament i avui ja consten en el Registre la Mesa d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació, Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, la Asocicació pel Refugi Casa Nostra Casa Vostra, l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona, Public Affairs Experts i Kreab Iberia.

Comentarios
Multimedia Diari