El Pla de la Seu no lluirà amb castells de gamma extra aquest 2019

Els de Vilafranca volen estrenar-hi el 4de9 amb folre i reeditar el 3de9 amb folre. Els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants busquen recuperar la confiança amb els castells bàsics de vuit i de set

06 julio 2019 11:40 | Actualizado a 06 julio 2019 11:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La diada del Pla de la Seu, que l’any que ve arribarà a la seva desena edició, va començar per la preocupació del cap de colla d’aquell moment dels Xiquets de Tarragona d’implantar un calendari consolidat pels tarragonins que anés des del juny fins al novembre. A més a més, es volia dotar d’una altra diada potent dins del circuit tarragoní casteller i aprofitant un cap de setmana que tradicionalment, no tenia cap diada destacada.

Al 2011, els tarragonins es van incorporar a la Diada de Tot Sants de Vilafranca i això va propiciar que els Castellers de Vilafranca hi anessin l’any següent i ja no se’n moguessin. Als vilafranquins, trobar aquella diada els anava bé també per calendari, ja que els hi faltava una diada atractiva per començar a prémer l’accelerador al juliol.

Ja des de la primera participació, els de la camisa verda van dur castells de nou i la diada començava a agafar un paper important al calendari casteller.

Al 2014, per fi, es va conformar el cartell habitual dels darrers anys amb la incorporació dels Castellers de Sants, que també buscaven una diada on anar a màxims just abans de marxar de vacances. I així va ser, que també des del primer any els barcelonins van dur-hi castells de nou.

Ja a l’any següent, els Castellers de Vilafranca van convertir la diada amb diada de gamma extra amb el 2de9 amb folre i manilles i en els anys posteriors aquest castell s’hi ha vist a cada edició a excepció de la del 2017, on els vilafranquins van fer un intent de 4de9 sense folre i els de Sants no el van dur. També l’any 2016 s’hi van poder veure dos pilars de 8 amb folre i manilles de la mà dels vilafranquins i dels barcelonins, tot i que als segons els hi va quedar en intent.

La diada pot perdre la categoria de diada de gamma extra però mantenir la de nou pisos

Enguany, però, el panorama és diferent, després de tres temporades, la diada del Pla de la Seu no veurà un Castell de gamma extra. El principal motiu que ho ha propiciat és l’estat en el qual hi arriben les tres colles que hi participaran.

I és que la colla amfitriona va començar amb bon peu la temporada, completant els castells de vuit amb bona nota però a la diada de Sant Joan van arribar les complicacions. Va descarregar el doblet de bàsics de vuit, però va haver de desmuntar el 5de8. Al cap d’una setmana, a la diada de Sant Pere del Serrallo, el castell compost va patir la mateixa sort i per partida doble.

Ara, la colla dirigida per Oriol Peiró vol deixar de prémer l’accelerador i no obsessionar-se amb la catedral dels castells. D’aquesta manera, optarà per revalidar tant el 3de8 i el 4de8 i acabar amb un Castell de set, i així, començar a refer la confiança de la colla i sobretot, fer que la canalla deixi de tenir por amb els castells.

Els Castellers de Sants passen per un procés semblant a la colla tarragonina. Ja l’any passat van tenir un final de temporada difícil amb algunes caigudes del 2de9 amb folre i manilles que va fer que la moral de la colla baixes, sobretot als pisos superiors i canalla.

Enguany, amb una mentalitat de refer troncs de cara al futur a causa de diverses baixes importants, al Vendrell van patir un despenjament de canalla del 2de8 amb folre abans de carregar-lo. Això ha fet que la feina que han anat fent es vegi endarrerida i avui al Pla de la Seu voldran fer-hi el 3de8, 4de8 i un castell de set pisos, perdent així la constància amb els castells de nou que havien assolit des de la primera participació en aquesta diada.

Els vilafranquins, per la seva banda, aquesta temporada van a un tempo molt més calmat respecte a altres anys i per primer cop en molt de temps, han deixat de ser una colla puntera, de moment. Això és conseqüència de problemes interns en l’àmbit tècnic i social, sumat als resultats de la temporada anterior, que va desmotivar la colla.

L’objectiu dels verds és reeditar el 3de9 amb folre que ja han fet enguany però que no van poder fer a Lloret la setmana passada per manca de camises a assaig. L’altre, és el d’estrenar el 4de9 amb folre que ja van provar per Fires de Maig però que van acabar desmuntant.

Arrodonirien la diada amb el 2de8 amb folre, castell que ja han fet en més d’una ocasió enguany i si tot anés com rodat, els vilafranquins estrenarien el pilar de set amb folre.

Comentarios
Multimedia Diari