Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Síndic demana suspendre l'ús i la compra de Taser fins que el Parlament es pronunciï

Ribó diu que només acceptaria les pistoles elèctriques si es compleixen els requisits de l'ONU

Redacció

Whatsapp
Imagen de archivo de un miembro de la Policía de Irlanda del Norte mostrando una pistola eléctrica. Foto: Policía de Irlanda del Norte

Imagen de archivo de un miembro de la Policía de Irlanda del Norte mostrando una pistola eléctrica. Foto: Policía de Irlanda del Norte

El Síndic de Greuges exigeix a les policies locals que deixin d’usar les pistoles elèctriques fins que el Parlament avaluï els seus pros i contres, i ha avisat que només les acceptarà si compleixen els requisits de l’ONU, que les prohibeix contra persones vulnerables i les desaconsella contra malalts mentals. Ribó evità ahir concretar si avala o no l’ús de pistoles elèctriques a Catalunya –les quals es coneixen també pel nom de la marca, Taser– encara que demanà a les 31 policies locals que disposen d’aquesta arma –i que ja les han usat en vuit ocasions– que no les usin mentre es desenvolupen, fins a l’estiu, els treballs del Parlament per avaluar la seva idoneïtat, abans que Interior decideixi si les incorpora a l’arsenal dels Mossos d’Esquadra.

El Síndic advertí a més as més que, després d’aquest debat parlamentari, únicament acceptaria que s’utilitzessin les pistoles elèctriques si es compleixen els requisits fixats pel Comitè contra la Tortura de Nacions Unides (ONU) i el Comitè de Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa, que prohibeixen utilitzar-les contra persones vulnerables, com embarassades, ancians i malalts del cor, i les desaconsellen contra malalts mentals o persones que, pel seu estat d’alienació, no puguin entendre les ordres policials.

Ribó, que insistí en la necessitat d’abordar un debat global sobre el model de seguretat a Catalunya i a impulsar una nova llei de policia, demanà que si finalment el Parlament avala l’ús de les pistoles elèctriques, els Mossos i les policies locals haurien de regular el seu ús en unes directrius comunes, d’acord amb les recomanacions dels organismes internacionals.

Segons dades del Síndic, de les 213 policies locals que hi ha a Catalunya, 31 disposen, com a dotació oficial, d’una pistola elèctrica, encara que només 21 les tenen en servei, de manera que en total n’hi ha 54 unitats.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También