El TC estudia negar a Catalunya les competències per prohibir els toros

19 mayo 2017 17:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

n El Govern de la Generalitat pensa deixar sense «efectes pràctics» una hipotètica sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra la prohibició de les curses de braus a Catalunya aprovada pel Parlament el 2010. El TC debat en el ple que va començar ahir una proposta de sentència que estableix que la prohibició de les curses de braus a Catalunya va envair competències estatals, tal com defensava el recurs que va plantejar el PP al Senat.

Després de la reunió d’ahir del Govern, la consellera de Presidència, Neus Munté, advertí que, si el TC acabés revocant la prohibició dels toros, l’Executiu català «immediatament» es posaria a treballar per «impedir que aquesta sentència tingués cap efecte pràctic». Munté va fer una analogia amb la suspensió per part del TC de la llei catalana d’emergència en qüestió d’habitatge, una suspensió que la Generalitat vol esquivar amb un nou projecte de llei aprovat ahir (veure pàgina 25) i que recupera nombrosos preceptes de la norma impugnada.

«Acatarem la decisió que va prendre al seu moment el Parlament», recalcà Munté, que va prometre que el Govern serà «molt ferm» en la seva resposta a una hipotètica decisió del TC en contra de la prohibició de les curses de braus. «No volem un país on es mati i es faci patir els animals», afegí.

Els portaveus del Partit Demòcrata Europeu Català (Pdecat), Francesc Homs, i el d’ERC, al Congrés, Joan Tardà, van defensar ahir que el Parlament és competent per decidir sobre les corrides de braus a Catalunya.

Homs assenyalà que ha vist «part del TC» anant als toros i que «el que caldria atendre ara» no és si li agraden a un o no els toros, sinó si té competència el Parlament «per al que es va aprovar al seu moment». Segons el seu parer, «en té», per la qual cosa «caldria respectar el marc competencial». Tardà indicà que el TC és «un òrgan corromput», que «fa molts anys que estan fent el ridícul», i es mostrà segur que les curses de braus no tornaran a Catalunya, «a menys que vinguin amb la Legió, i això no passarà».

La diputada per Tarragona de Catalunya Sí Que Es Pot Hortènsia Grau qualificà de «conducta autoritària» i «bastant antidemocràtica» que el TC pugui revocar la prohibició dels toros a Catalunya, un tema que va generar «consens» i el debat del qual «està superat», va dir.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va expressar la seva «molta satisfacció» davant la possibilitat que «Catalunya recuperi la llibertat i que qui vulgui anar a veure toros pugui fer-ho sense cap tipus de coacció».

Comentarios
Multimedia Diari