El comerç exterior de Tarragona frena la caiguda amb perspectives de recuperació

El 2014 el valor de les exportacions va caure un 1,1%, fins els 7.045 MEUR, malgrat l'impacte del descens del preu del petroli en la química

ACN

Whatsapp
El Port de Tarragona, punt d'exportació. Foto: DT

El Port de Tarragona, punt d'exportació. Foto: DT

El comerç exterior de les comarques tarragonines va aconseguir frenar la caiguda durant l'any passat. El valor de les exportacions, 7.045 milions d'euros, va disminuir un 1,1% respecte el 2013, tot i l'augment del 14,4% del volum exportat -6,9 milions de tones-. Segons la Cambra de Tarragona, el descens del preu del petroli va comportar una caiguda del 5,4% en les vendes del sector petroquímic. Tot i això, l'ens destaca que el sector ha fet un esforç per mantenir els nivells de relacions comercials exteriors i continua representant el 56% del total d'exportacions del territori. La depreciació de l'euro respecte del dòlar obre oportunitats en mercats com Amèrica, el sud-est asiàtic o l'est d'Àfrica.

Segons el balanç de l'activitat internacional presentat aquest dijous per la Cambra de Tarragona, la forta dependència amb els socis europeus també ha provocat efectes negatius a les empreses tarragonines. La ralentització de les economies de la Unió Europea ha reduït les vendes en alguns països. Tot i això, durant el 2014, dos de cada tres exportacions van enir com a destí a socis europeus -especialment França, Alemanya i Itàlia, els quals representen el 41% del total.

Les empreses de capital local es van revaloritzar i van assolir el 44% del total d'exportacions de Tarragona, augmentant la seva variació interanual un 5,1% respecte el 2013. Van destacar les vendes d'aparells elèctrics, maquinària per a ús industrial, fruites, preparats alimentaris, components d'automòbils, mobles i electrodomèstics.

Pel que fa a les importacions, es van situar en els 11.650 milions d'euros, un 0,7% més que les compres realitzades el 2013. El seu volum també va créixer fins a 16,5 milions de tones, un 9,3% més que l'any anterior. Com a conseqüència, el saldo comercial va continuar essent més elevat, i es va situar en un dèficit de 4.600 milions d'euros, el valor més alt des de 2008.

Millors perspectives de cara al 2015

La Cambra confia que el sector exterior recuperi el protagonisme en els propers mesos, ateses les perspectives de millora econòmica a nivell mundial. No obstant, segons assenyala la institució empresarial, la recuperació econòmica europea avança de forma molt lenta i molt desigual per països i aquest és un risc afegit a la recuperació del comerç exterior a Tarragona degut al pes notable que concentren les operacions de les vendes a l'exterior a cap a la Unió Europea (78,4%).

La depreciació de l'euro respecte del dòlar podria resultar avantatjosa per a les empreses tarragonines segons la Cambra, perquè permetrà que siguin més competitives en els mercats d'influència del dòlar (Amèrica, sud-est asiàtic i est d'Àfrica). En aquest sentit, l'ens subratlla que, des del 2009, al territori es registra un 37% més d'empreses exportades.

Temas

  • ECONOMÍA

Comentarios

Lea También