El conseller de Salut assegura que ha demanat comparèixer al Parlament pels casos d'enterovirus

Comín ha confirmat també que es manté la xifra de 60 casos d'enterovirus detectats a Catalunya i que hi ha 29 menors ingressats, quatre d'ells a l'UCI

19 mayo 2017 19:17 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Salut, Toni Comín, ha defensat l'actuació del Govern en la gestió de la crisi pel brot d'enterovirus i ha anunciat que ja ha demanat comparèixer al Parlament per donar-ne explicacions. En una entrevista a Rac-1, Comín ha argumentat que s'han de deixar passar uns dies perquè els hospitals coneguin bé el protocol i fins llavors "no pots fer la comunicació púbica". El conseller ha avançat que aquest dilluns es reuneix la mesa de seguiment per gestionar els casos d'enterovirus a àmbit estatal. En aquest sentit, creu que hi ha el "risc de casos que no es detectin correctament" i assegura que des de Catalunya es pot ajudar altres territoris a detectar el brot.

"Una cosa és l'alerta assistencial i l'altra l'alerta pública", ha defensat el conseller, que s'ha mostrat "sorprès" per la manera en què s'ha plantejat la crítica a la comunicació del brot. Ha recordat que el dimecres "es van fer quatre accions comunicatives", que Salut "va suggerir als centres assistencials un expert per informar als mitjans". Per això ha reclamat que les crítiques es basin "en la realitat". 

Comín veu "absolutament inevitable" que en el moment que es comunica públicament "hi hagi una allau de pares i mares preocupats que van a les urgències dels hospitals i cal que aquests ja sàpiguen com ho han de gestionar", però argumenta que aquests, davant la demanda, han de tenir temps per aprendre el protocol. També ha assegurat que "es impossible saber si hi haurà un salt de simptomatologia lleu a greu" en aquests casos.

El conseller ha confirmat que compareixerà al Parlament per donar explicacions. "Ja vam quedar que havia de fer una compareixença urgent i si pot ser aquesta setmana millor", ha reflexionat, i ha afegit que "seria molt burro per part meva" no haver-la demanat. 

Aquest dilluns es reuneix una mesa de seguiment per analitzar la situació espanyola perquè, segons ha explicat el conseller, "hi ha risc que hi hagi casos a Espanya que no estiguin detectats correctament". En aquest sentit, creu que "A Catalunya, gràcies als professionals de la Vall d'Hebron, hem anat per davant i ens hem anticipat. Hem estat sobrepreventius". 

El conseller ha lloat la feina dels metges d'aquest centre hospitalari que "van tenir la intuïció que podia passar això" i considera que auxì ha permès "anticipar-nos". 

Comín ha confirmat que la xifra es manté en 60 casos de menors afectats amb 29 infants ingressats, 4 dels quals a la UCI.

Comentarios
Multimedia Diari