El crim de dos agents rurals obre el debat sobre el control d'armes i caça

Ecologistes en Acció ha reclamat una "profunda revisió" de la legislació

19 mayo 2017 16:39 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'homicidi de dos agents rurals al vedat d'Aspa (Segrià) per un caçador sense el permís vigent per usar la seva escopeta ha obert un debat sobre els controls a les persones amb llicència per utilitzar armes de foc, i fins i tot sobre l'activitat mateixa de la caça, per part d'entitats ecologistes.

Durant el dia d'avui han seguit les mostres de dol i de solidaritat amb el Cos d'Agents Rurals de la Generalitat, després que ahir el caçador Ismael Rodríguez, de 28 anys, disparés al cap dels dos agents quan li van requerir que mostrés la documentació que l'autoritzava a portar una escopeta de cartutxos.

Desenes de veïns d'Alcoletge (Segrià) han guardat aquest migdia un minut de silenci davant l'Ajuntament en senyal de dol per l'homicidi dels dos agents, un dels quals, David Iglesias, de 39 anys, era veí de la població.

Demà al migdia s'han convocat també concentracions de dol davant l'Ajuntament de Lleida, on residia l'altre agent, Xavier Ribes, en el de Vacarisses (Vallès Occidental), d'on és veí l'homicida, i a totes les seus de CCOO, sindicat al qual pertanyien els morts.

La Federació Catalana de Caça ha convocat també els caçadors catalans a sumar-se als minuts de silenci en repulsa per l'assassinat de dos agents rurals i a suspendre les caceres previstes per avui al territori de Catalunya.

El funeral per les dues víctimes se celebrarà demà a la tarda a l'església de Sant Llorenç de la capital lleidatana, acte al qual assistiran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret.

En la seva declaració davant els Mossos d'Esquadra, el caçador ha manifestat que no sap per què va disparar contra els agents rurals i ha assegurat que no recorda res d'allò succeït.

Segons ha informat la Cadena Ser, que ha tingut accés a la declaració del caçador, Ismael Rodríguez ha assenyalat que va haver de buidar l'escopeta en "un acte instintiu, no voluntari" i que no recorda ni haver apuntat els agents ni què li va passar pel cap per disparar la seva arma.

L'únic que recorda el caçador, segons la seva declaració, és que els agents rurals el van saludar amb un "bon dia" i que li van demanar que descarregués l'arma, moment a partir del qual diu no recordar la seva reacció.

Al mig de la consternació que ha produït pel crim dels dos agents, s'ha obert un debat sobre els controls als quals han de sotmetre's les persones autoritzades a portar armes i les competències dels cossos policials encarregats d'això.

Així, el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha reivindicat que els Mossos d'Esquadra tinguin competències sobre tinença d'armes i explosius, que actualment corresponen a la Guàrdia Civil.

Jané ha afirmat, en declaracions a RAC1, que la Guàrdia Civil "ha de fer la seva feina de comprovar que les persones que tenen llicència d'armes les poden tenir, i per a això hi ha una sèrie de proves que en teoria i sobre el paper s'han de fer".

El conseller ha admès la dificultat de preveure un fet violent com l'ocorregut ahir, però sí que ha apuntat que "es pot evitar que gent així pugui tenir permís d'armes".

"Hem de tenir uns protocols capaços de detectar que estem davant persones que actuen amb violència, que tenen inestabilitat i que per tant no poden tenir la responsabilitat de tenir una arma", ha afirmat Jané, que ha advertit que no cal criminalitzar el col·lectiu de caçadors pel que ha fet un d'ells.

De la seva banda, el sindicat UGT ha sol·licitat "replantejar" els protocols d'actuació i seguretat del Cos d'Agents Rurals i ha indicat que seguiran treballant perquè "ara, més que mai, la seguretat al lloc de treball dels agents rurals no estigui a l'atzar de persones agressives i incíviques".

Al seu torn, Ecologistes en Acció ha reclamat una "profunda revisió" de la legislació de caça després del doble homicidi comès pel caçador amb la finalitat de limitar la caça a llocs i ocasions en què sigui "realment necessària".

Els ecologistes que admeten que "no es pot atribuir, de cap manera, l'actitud d'un individu a tot un col·lectiu, en aquest cas els caçadors" opinen, no obstant això, que la caça és "una activitat violenta que provoca el sofriment de centenars de milers d'animals cada any i que, per la seva pròpia naturalesa perillosa, també provoca desenes de víctimes humanes cada any".

Encara que en principi es preveia que el caçador passaria a disposició judicial demà dilluns, finalment els Mossos el portaran davant del jutge de guàrdia de Lleida dimarts, amb la qual cosa pràcticament esgotaran les 72 hores de què disposen per fer-ho, després de la seva detenció ahir al matí al vedat d'Aspa

Comentarios
Multimedia Diari