El detingut per enalitiment del terrorisme a les xarxes a la demarcació és de Montblanc

La Guàrdia Civil ha detingut tretze persones, quatre d'elles a Catalunya, en l'operació Aranya IV contra l'enaltiment de grups terroristes com ETA, GRAPO i Terra Lliure a les xarxes socials desenvolupada de forma coordinada a deu províncies de set comunitats autònomes

19 mayo 2017 19:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Guàrdia Civil ha detingut tretze persones, una d'elles a Montblanc, en l'operació Aranya IV contra l'enaltiment de grups terroristes com ETA, GRAPO i Terra Lliure a les xarxes socials desenvolupada de forma coordinada a deu províncies de set comunitats autònomes espanyoles. 

Els comentaris i referències publicats a perfils públics dels arrestats van des de l'enaltiment de diverses organitzacions terroristes i dels assassinats comesos aquestes fins a la burla cap a víctimes, informa el ministeri de l'Interior. 

La col·laboració ciutadana ha estat fonamental en les investigacions dutes a terme en aquesta operació que continuava a primeres hores d'aquesta tarda oberta i que està coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. 

Aquesta operació és continuació de les desenvolupades al maig i novembre del 2014 així com el maig de l'any passat. 

Dels més de seixanta detinguts en les tres fases anteriors de l'operació s'ha dictat sentència sobre una vintena d'arrestats que han estat condemnats majoritàriament a penes d'entre un i dos anys de presó. 

Tres de les detencions d'avui s'han produït a la província de Barcelona, dues en la de Múrcia i la resta a les de Madrid, la Corunya, Pontevedra, Montblanc, Navarra, València, Alacant i Granada. 

L'operació ha estat desenvolupada per experts en l'obtenció i anàlisis d'informació provinent de fonts obertes que han utilitzat innovadores eines de monitorització per a recerca i anàlisis de la informació existent en les xarxes socials, principalment a Facebook i Twitter. 

Els investigadors han localitzat nombroses apologies de diferents grups terroristes, en particular ETA, però també d'altres com GRAPO i Terra Lliure, així com contingut que humilia directament a les víctimes. 

El contingut apologètic investigat no té cap mena de privacitat, és a dir, és d'accés públic per part de qualsevol usuari d'internet. 

Gran part d'aquests continguts són difosos per usuaris anònims però les investigacions han permès la identificació dels responsables d'aquestes publicacions. 

Dins de les investigacions ha estat fonamental la col·laboració ciutadana, que de manera incessant comunica a la Guàrdia Civil multitud de dades i que es desenvolupa principalment a través del portal d'internet "Col·labora" d'aquest Cos i dels perfils oficials a les seves xarxes socials www.guardiacivil.es, sugerencias@guardiacivil.org, Guàrdia Civil (Facebook) i @guardiacivil (Twitter). 

L'objectiu de les detencions és la confiscació i posterior clonat en seu judicial dels dispositius mòbils que poguessin portar en el moment de l'arrest, fet que permet corroborar l'autoria dels fets imputats i d'aquesta forma evitar que puguin al·legar un ús fraudulent dels seus perfils en xarxes socials. 

Una vegada finalitzada en seu judicial la salvaguarda del contingut publicat en les xarxes pels perfils investigats, els detinguts seran posats en llibertat a disposició judicial amb obligació de comparèixer davant l'autoritat judicial competent si així ho acordés.

Aquest tipus d'operació policial constitueix també un cop a aquelles persones que integrades o no en organitzacions terroristes o en els seus complexos de suport intenten des de l'anonimat menysprear les víctimes i fomentar l'ús de la violència.

Comentarios
Multimedia Diari