El fiscal tem que els diners evadits per Jordi Pujol fill no es recuperin

El primogènit de l'expresident s'ha dedicat a desfer-se de diners mitjançant préstecs ficticis a testaferros per evitar que quan hi hagi sentència l'Estat pugui recuperar els fons defraudats

19 mayo 2017 15:29 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El fiscal va demanar presó incondicional per a Jordi Pujol Ferrusola davant el temor que les quantitats que ha evadit els últims anys no es puguin recuperar quan hi hagi sentència ferma, perquè durant la investigació judicial el fill gran de l’expresident ha après a «descapitalitzar els diners».

Segons els àudios als quals ha tingut accés Efe, així ho va plantejar el fiscal durant la vista de presó després de la declaració que el primogènit dels Pujol-Ferrusola va fer dimarts davant del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que finalment va acordar el seu ingrés a la presó per evitar la destrucció de proves i la comissió de nous delictes.

Aquests van ser els motius pels quals el Ministeri Públic va demanar per primera vegada la privació de llibertat per a Júnior. Va exposar que al llarg de la investigació s’ha pogut acreditar una «evolució» en l’actuació de Pujol, que ha passat de «les factures genèriques» als «préstecs ficticis». És a dir, de presentar factures per qüestions «que insulten a la intel·ligència mitjana» per incrementar aquests diners, a realitzar «préstecs ficticis» per desfer-se’n, fins i tot a la seva pròpia filla.

Segons la UDEF, els diners evadits per Jordi Pujol fill en negocis jurídics ficticis, donacions o préstecs no acreditats, pugen a 9,4 milions, 12,3 milions més corresponen a inversions no repatriades, i 8 més a plusvàlues latents no declarades. En total, 29,9 milions.

A parer seu, l’anàlisi de la instrucció permet veure un canvi de mètode, una evolució en l’activitat criminal per «evitar que quan hi hagi sentència ferma es puguin recuperar aquests diners». És a dir, que al principi de la investigació entrava diners a Espanya sense justificació i ara aquests diners surten mitjançant préstecs ficticis a testaferros.

Segons el fiscal, ara se sap que, almenys des del 1992, Jordi Pujol fill va ser titular de comptes d’Andorra pels quals van circular fons en efectiu per damunt de 3.000 milions de pessetes, més 5 milions d’euros i altres quantitats en dòlars i marcs. I ara ocorre que, sense acabar la instrucció, els saldos bloquejats «són insignificants, han disminuït considerablement», i fins i tot se n’han modificat titularitats. «Per aquestes raons hem d’acabar la investigació, descobrir aquests fons i que no hi hagi més actius que no puguin tornar a Espanya», va defensar el fiscal davant del jutge.

Comentarios
Multimedia Diari