El full de ruta de Mas i Junqueras planteja almenys dues noves votacions

El document de treball del president català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, planteja almenys dues noves convocatòries a les urnes després del 27S: la preparació d'una constitució catalana i la proclamació de l'Estat català, encara que sigui sense acord amb l'Estat espanyol

19 mayo 2017 23:43 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El document de treball del president català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, planteja almenys dues noves convocatòries a les urnes després del 27S: la preparació d'una constitució catalana i la proclamació de l'Estat català, encara que sigui sense acord amb l'Estat espanyol.

Són possibles escenaris que inclou l'esborrany del "full de ruta unitari del procés sobiranista català", que conté els punts, encara no definitius, sobre els quals estan treballant Mas i Junqueras per consensuar un full de ruta comú davant les eleccions del pròxim 27 de setembre.

El document, el contingut del qual ha avançat avui La Vanguardia, estableix 23 passos a seguir per les organitzacions sobiranistes, durant 18 mesos, que comparteixen l'objectiu que Catalunya sigui un "subjecte polític i jurídic sobirà" i que sigui així reconegut internacionalment.

El document exposa una culminació del procés amb un mínim de dues noves convocatòries a les urnes després del 27 de setembre.

En primer lloc planteja, si és possible, la celebració d'"un referèndum vinculant sobre la configuració del nou Estat", la qual cosa suposaria un acord amb el Govern central.

Si això no és possible, planteja directament la proclamació de l'Estat català i, posteriorment, es contempla un referèndum per a l'aprovació de la constitució catalana i una convocatòria electoral per a l'elecció del nou Parlament dins del nou marc constitucional.

El document recull que a les eleccions del 27 de setembre els programes de les diferents candidatures sobiranistes han de tenir un paraigua comú que evidenciï un "pronunciament del votant favorable a la sobirania i/o la independència" d'un Estat.

Abans de les eleccions, segons el text, arrencarà l'elaboració d'un text constitucional que es preveu tancar en deu mesos, mitjançant un mecanisme participatiu.

De forma paral·lela, s'arrencaria la creació i posada en marxa d'estructures d'Estat com "la Hisenda pròpia, Seguretat Social, transitorietat legal, acció exterior, transició d'infraestructures energètiques, serveis socials i de salut, aprovisionament energètic i seguretat", entre d'altres.

Després de les eleccions del dia 27 de setembre, el full de ruta preveu una declaració, però que no seria d'independència, sinó com a "anunci i inici del procés cap a la proclamació de l'Estat i la república catalana".

Per aquest, "s'oferirà i es demanarà" al Govern central "acordar" els tràmits de la secessió, com el repartiment d'actius i passius o les relacions entre els Estats, i s'obriran negociacions amb instàncies internacionals per al reconeixement i admissió del nou Estat.

El document afirma que es mantindrà una actitud "expectant" cap a "possibles alternatives promogudes des de les institucions espanyoles", com una reforma de la Constitució, encara que es descarta, en qualsevol cas, una nova oferta per a Catalunya des de l'Estat.

Comentarios
Multimedia Diari