El govern basc proposa a ETA un desarmament 'ràpid, viable i efectiu'

En un comunicat suggereix que ho faci amb un gest unilateral i amb cobertura social, internacional i institucional

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El govern basc ha emès aquest diumenge un comunicat en el qual ha criticat el model de desarmament escollit per ETA i li ha proposat un procediment per fer un procés "ràpid, viable i efectiu" amb una nova comissió de verificadors amb participació de l'executiu autonòmic. El departament de Presidència basc ha respost a la declaració de la Comissió Internacional de Verificació (CIV) en la qual avala el procés de segellat de l'armament de la banda i manifesta la seva convicció que la banda seguirà avançant cap al seu desarmament complet. L'executiu d'Urkullu ha considerat que "no s'ha avançat en el desarmament" i això "no és acceptable" perquè "té un alt cost social i polític".

 

A través d'un comunicat, el govern basc ha assegurat que ja estava al corrent de la situació d'"estacament" del procés de desarmament d'ETA que, segons l'executiu, reflecteix l'informe de la CIV que s'ha difós aquest diumenge i tot i que ha manifestat el seu "respecte i suport als bons oficis" d'aquest grup ha considerat que "no s'ha avançat en el desarmament".

 

Segons l'executiu d'Urkullu, "un procés sense segellat d'armes sense verificació efectiva o sense calendari conegut no té valor". Per això, ha proposat a la banda terrorista un altre model de desarmament basat en cinc passos. Entre ells hi ha que ETA accepti "materialitzar el desarmament davant la societat basca i canalitzar-lo mitjançant els bons oficis d'un comitè per al desarmament amb una composició social, internacional, i institucional".

 

El govern basc ha emplaçat ETA a assumir aquesta proposta "perquè representa la voluntat majoritària de la societat basca". En aquest sentit, l'executiu d'Urkullu ha subratllat que "el no-desarmament és una hipoteca que ETA obliga a pagar a la societat basca".

Comentarios
Multimedia Diari