El jutge de l'Audiència Nacional decreta llibertat amb càrrecs per a Joan Coma i li retira el passaport

El magistrat Ismael Moreno pregunta al regidor de la CUP el significat de l'expressió "per fer la truita s'han de trencar els ous"

19 mayo 2017 16:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno ha decretat aquest dimecres llibertat amb càrrecs per al regidor de la CUP de Vic Joan Coma després que aquest hagi declarat prop d’una hora per un presumpta delicte d’incitació a la sedició. A més, el magistrat li ha retirat el passaport i li ha recordat la seva obligació de comparèixer cada vegada que el citi la justícia. La investigació es basa en les declaracions de Coma que va cridar a la desobediència en el marc d’un plenari de l’ajuntament que debatia una moció de suport a la declaració del 9-N del Parlament. Segons ha explicat l’advocat de Coma i diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas, el magistrat li ha preguntat el significat de truita, ous i trencar, tenint en compte que una de les expressions que va pronunciar Coma per cridar a la desobediència va ser: “Per fer la truita s’han de trencar els ous”.

En aquest context, Salellas ha explicat que Coma ha defensat la seva posició de legitimació de la desobediència civil com a “instrument democratitzador i de canvi social”. En una segona part de la declaració, el magistrat li ha preguntat els motius pels quals no havia comparegut voluntàriament a declarar el passat octubre. I el regidor ha argumentat que no té un problema específic amb el tribunals espanyols sinó que no compareix davant cap tribunal que no reconegui “les drets polítics mínims”. 

En declaracions als mitjans de comunicació després de la declaració de Coma, Salellas també ha afegit que el fiscal ha demanat la llibertat provisional malgrat mantenir la imputació contra ell i la retirada del passaport. 

Aquest dimarts, els Mossos van detenir Coma a les dependències de l’ajuntament de Vic per haver-se negat a declarar el passat octubre i per ser traslladat a l’Audiència Nacional. Unes 35 persones s’han traslladat aquesta nit en autocar a Madrid per expressar el seu suport a Joan Coma davant de l’Audiència Nacional. Són membres del Moviment 30/30, entre els quals també hi ha les diputades de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant. L’exdiputat de la CUP David Fernández i alguns companys del regidor a l’ajuntament de Vic com Sara Blázquez , Marc Barnolas o Càtia Juncs i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, també s’han desplaçat fins a la capital espanyola. 

La policia espanyola no ha permès que la concentració d’un centenar de persones en suport a Joan Coma s’hagi fet davant les portes de l’Audiència Nacional i el grup format per membres de la CUP, d’ERC i del PDECAT s’ha situat al carrer Gènova. Per part dels republicans hi ha assistit una delegació encapçalada pel vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització, Isaac Peraire. I per part de PDECAT hi ha participat la diputada al Congrés Míriam Nogueras.

Comentarios
Multimedia Diari