El 'no' a la independència guanyaria el 'sí' per dues dècimes, segons el CEO

La majoria absoluta independentista perilla, i tots els partits cauen en intenció de vot menys Sí que es Pot i el PP

19 mayo 2017 17:20 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La majoria absoluta sobiranista estaria en risc si avui es fessin eleccions al Parlament, principalment per la pèrdua de diputats de la CUP, si bé JxSí retrocediria també en vots, mentre que el ‘no’ a la independència guanyaria al ‘sí’ per dues dècimes, segons l’últim sondeig de la Generalitat.

El baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) fet públic ahir apunta a un «empat tècnic a l’estil cupaire» entre partidaris i detractors de la independència, en paraules del director de l’institut, Jordi Argelaguet.

Les xifres mostren, això no obstant, un lleuger avantatge del ‘no’ de dues dècimes (45,1%) davant dels del ‘sí’ (44,9%), que partien del 47,7% registrat al juny.

Si se celebressin eleccions catalanes, JxSí perdria en intenció de vot però mantindria 60-62 diputats, mentre que la CUP retrocediria a 6-8 parlamentaris quan ara en té 10. Així, la majoria independentista estaria «fregant la majoria absoluta (68)».

El baròmetre detecta un transvasament de suports de la CUP a JxSí, ja que el 21,3% dels enquestats que diuen que van votar els antisistema optarien ara per la coalició del PDECat i ERC.

L’estudi detecta pèrdua d’intenció de vot en totes les forces del Parlament excepte Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) i el PP.

La confluència d’esquerres experimentaria la pujada més gran, ja que passaria d’11 a 19-20 diputats, amb la qual cosa podria disputar la segona plaça a Ciutadans, que retrocediria de 25 a 20-21 parlamentaris, mentre que el PSC es quedaria en 14-15 escons (ara en té 16). El PP guanyaria 2 diputats, amb la qual cosa passaria dels 11 als 13-14 parlamentaris. L’estudi està elaborat a partir de 1.500 enquestes realitzades entre el 17 d’octubre i el 3 de novembre.

Quant a les generals, les guanyaria a Catalunya una altra vegada En Comú Podem, que mantindria els 12-13 escons, mentre que ERC pujaria de 9 a 12-13 diputats. El PDECat se situaria en els 6-8 diputats (ara en té 8), el PSC es mantindria en 6-7, el PP conservaria els 6, i Ciutadans en tindria entre 3 i els 5 actuals.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, és el líder més valorat (5,29), seguit de prop del president de la Generalitat, Carles Puigdemont (5,25). El tercer és el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech (4,99), seguit del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que està per davant dels diputats de la CUP Benet Salellas i Anna Gabriel, del president de CSQEP, Lluís Rabell, i de la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas.

 

Comentarios
Multimedia Diari