El pare de la nena malalta reconeix que va ´exagerar´ per recaptar diners

Un jutge investiga la possible estafa del ´cas Nadia´ i fa immobilitzar els comptes de la família i demana els informes mèdics

19 mayo 2017 17:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fernando Blanco, pare de la nena Nadia Nerea, que ha recaptat més de 153.000 euros de donacions per curar-la després d’explicar un relat estremidor sobre el risc de mort de la seva filla si no era operada, ha reconegut que «hi ha parts de la història que són exagerades pel temor a perdre la meva filla». Un jutge de la Seu d’Urgell ha obert una investigació per possible estafa en la recollida de fons impulsada per Blanco, que viu a Organyà, i ha ordenat immobilitzar els comptes corrents on la família va ingressar els donatius.

En declaracions ahir al programa Espejo Público d’Antena-3, Blanco va admetre que «molta part de la història és certa, però hi ha parts que són exagerades pel temor a perdre la meva filla». «Vull demanar perdó a tots els que se senten enganyats», va dir Blanco en declaracions telefòniques al programa televisiu.

Blanco insisteix que la seva filla està «en perill de mort» i que té «una malaltia rara que diuen que només li afecta la pell, però l’afecta a moltes zones del cos».


Antecedents
El pare –segons publicà ahir el diari El País , va complir el 2001 una condemna de quatre anys de presó per haver-se apropiat de 120.000 euros de l’empresa on treballava– lamentà que «ara, de sobte, molts dels metges que van parlar amb nosaltres no volen parlar» i ratificar que la nena està en perill de mort a causa de la malaltia, «que és genètica».

Blanco no va voler ahir respondre més preguntes, perquè, segons va dir, «vull explicar-ho cara a cara, que la gent em vegi quan ho expliqui, i per això donaré la cara amb vosaltres, dimecres». El pare, que en el seu compte de Facebook va anunciar que tornaria els diners a tots els donants que li ho demanessin, assegurà que demà dimecres convocaria una roda de premsa.

Sobre la sentència que el va condemnar a quatre anys de presó a Palma de Mallorca per apropiació indeguda, Blanco manifestà que «això va ser una cosa de fa 30 anys, que no té res a veure amb Nadia». Sobre si és veritat que va estar en una cova a l’Afganistan, on suposadament va viatjar per trobar un metge que podia curar la seva filla, el pare assenyalà que aquesta història «no és falsa, només exagerada». «Sí que vaig estar a l’Afganistan, el que no vaig estar és en una cova, sí que vaig estar allà, però vaja...», es va limitar a dir. En ser preguntat si és veritat que havien de fer operar la nena a Houston, es justificà que ho explicarà tot demà en la seva compareixença. «Deixeu-m’ho explicar allà, no per telèfon, així us ho puc explicar una mica més tot», va dir. Sí que va admetre, però, que en lloc de portar la nena a metges especialistes d’aquesta ciutat nord-americana, la va fer visitar per curanderos.


En total 1,5 milions
Segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell ha obert diligències per investigar possibles irregularitats en la recollida solidària de fons impulsada pel pare de la menor, que en quatre dies va recaptar 153.000 euros. Algunes informacions assenyalen, però, que en total va aplegar 1,5 milions d’euros.

El jutge investiga la campanya solidària a proposta dels Mossos d’Esquadra, arran de les sospites apuntades per El País , que després de dur a terme una investigació pròpia i fer consultes a experts en tricotiodistròfia –la malaltia rara amb origen genètic que suposadament pateix Nadia– ha conclòs que el relat amb què el pare de la menor va recaptar les donacions és fals. Per això, el magistrat ha ordenat de moment immobilitzar els comptes bancaris que van recollir les donacions i ha demanat que se li aporti tota la informació mèdica relacionada amb la malaltia de la nena, que ha encarregat que sigui examinada a més per un metge forense.

Comentarios
Multimedia Diari