El rei apel·la al "seny" del general Prim i avisa que Espanya no es pot permetre la "divisió"

Felip VI crida a "unir forces i estratègies" com en la transició i reivindica el marc constitucional com a garantia de l'estabilitat i la pau social

ACN

Whatsapp
El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Artur Mas, parlen durant l'acte a la seu de Foment del Treball. Foto: ACN

El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Artur Mas, parlen durant l'acte a la seu de Foment del Treball. Foto: ACN

El rei Felip VI ha avisat que Espanya no es pot permetre el "debilitament ni la divisió" i ha apel·lat al "seny" del general Prim, a qui ha definit com un "català excepcional que va viure la seva intensa vida guiat per un patriotisme irreductible que va dedicar a Espanya sencera", un "gran espanyol lleial a la seva terra i sempre al servei del seu país". En l'entrega dels premis de Foment del Treball i davant del president de la Generalitat, Felip VI ha cridat a "unir forces i estratègies" com en la transició, i ha reivindicat el marc constitucional com a garantia de l'estabilitat i de la pau social, un marc que "té en el respecte a l'estat de dret la garantia per a la convivència en llibertat".

Felip VI ha enumerat tot allò que Espanya ha aconseguit en els darrers 40 anys i ha avisat que tot això "no podria entendre's sense l'estabilitat política i la pau social" que ha proporcionat el marc de convivència constitucional, un marc que ha fet possible, al seu parer, "el reconeixement, la protecció i el desenvolupament de la diversitat cultural, territorial i política de tota Espanya", i que té en el "respecte a l'estat de dret la garantia per a la convivència en llibertat". És en aquest punt que ha recordat que ja en el seu discurs de proclamació va subratllar que garantir la convivència en pau i llibertat és "la primera responsabilitat de totes les institucions".

En aquest sentit, ha apostat per fer ara el mateix que fa 40 anys. "Avui més que mai és necessari unir forces i estratègies", ha opinat el monarca, que ha opinat que ara són "més imprescindibles que mai les visions compartides" que permetin trobar "respostes conjuntes" a reptes globals. "No podem permetre'ns el debilitament o la divisió perquè el món camina cap a una major integració, com a conseqüència de la interdependència que defineix les nostres societats i les nostres economies", ha advertit.

Al seu parer, cal tenir consciència que tots els reptes aconseguits per Espanya en els últims anys s'han de valorar també perquè s'han aconseguit "junts tots els espanyols" i han estat possibles "gràcies a l'esperit, la voluntat i l'esforç de moltes persones". I el que ara hi ha per davant cal afrontar-lo com fa quatre dècades, "junts, amb el mateix esperit de col·laboració, cooperació i solidaritat".

El rei ha citat el general Prim per posar-lo com a exemple, que va arribar a ser president del consell de ministres d'Espanya. L'ha definit com "l'expressió viva del seny, que és molt més que sentit comú: és una visió de la vida i del comportament que aplega intel·ligència, moderació, grandesa, generositat i realisme". I aquesta actitud, ha afegit, la va posar "al servei de tota la col·lectivitat".

Prim, ha continuat el rei, va entendre "el paper fonamental que Catalunya sempre ha exercit en l'esdevenir del conjunt d'Espanya" i va entendre que els millors moments de Catalunya "coincideixen invariablement amb els millors períodes de tot Espanya".

També el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha remarcat en el seu discurs que l'estabilitat "és sempre condició convenient i necessària per aconseguir el progrés". "Tots units som més forts", ha dit.

Mas reivindica que Catalunya és motor econòmic d'Espanya

Missatge contundent del rei, per tant, en presència del president de la Generalitat, Artur Mas, que no ha fet, en canvi, gaires al·lusions polítiques en el seu discurs. Després de fer la broma que tot just fa menys d'una setmana va coincidir en un acte amb el rei a Seat, on Felip VI conduïa un cotxe i ell feia de copilot, el president de la Generalitat ha reivindicat Catalunya com a motor d'Espanya en la recuperació econòmica. Ha recordat que una quarta part de la nova ocupació que s'ha creat a Espanya l'últim any prové de Catalunya, i això li ha sumat també el molt bon comportament en exportacions, turisme i projecció internacional, "que situen Catalunya com un motor econòmic significatiu i important".

Com a repte pendent, però, ha situat "la distribució més justa de la riquesa que es crea", perquè "si es crea riquesa però no es distribueix amb justícia i equilibri, la riquesa serveix per a poc".

Pel que fa a Foment del Treball, ha subratllat que aquesta patronal, la més antiga d'Europa, sempre ha estat capdavantera a l'hora de liderar projectes, com quan l'any 1899 va apostar per la descentralització administrativa i pel concert econòmic, com quan va col·laborar en la fundació de La Caixa o va ser un dels promotors del Consorci de la Zona Franca. "Jo convido a mantenir viva aquesta actitud capdavantera de cara als propers temps perquè d'assignatures pendents en tenim d'importants, i val la pena que grans organitzacions del país hi siguin d'una manera decisiva", ha demanat.

Barcelona World

També ha aprofitat per felicitar els premiats, entre els quals hi ha el principal inversor de Port Aventura. Aquí ha remarcat que les mateixes "discussions i debats" que hi ha ara amb Barcelona World hi eren en el cas de Port Aventura. "I gràcies a gent que hi ha cregut, ara és un gran pol d'atracció turística", ha assenyalat.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que amb l'acord entre la Generalitat i La Caixa, s'aconseguirà que Barcelona World "sigui una realitat en els propers temps i confirmi la capitalitat turística de Catalunya en el seu conjunt".

Per la seva part, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà ha defensat que el present i el futur han d'estar marcats per valors "tan fonamentals" com són el "diàleg, la negociació i el pacte". "Sens dubte, una societat orgullosament democràtica com la nostra, no pot ni ha de prescindir de la senda de l'acord per avançar", ha opinat fent una referència política.

Foment del Treball ha entregat aquest dijous les seves Medalles d'Honor i Premis Carles Ferrer i Salat. Enguany, la patronal ha distingit Mariano Puig (Puig) amb la Medalla d'Honor a la Trajectòria Empresarial, guardó que també ha rebut Carlo Umberto Bonomi, conseller delegat d'Investindustrial Advisors SL (principal accionista de Port Aventura). Pel que fa als guardons Carles Ferrer i Salat, el premi R+D+i s'ha atorgat a l'empresa Gaes; el guardó a la Internacionalització l'ha rebut Áreas; la distinció Empresari de Futur l'ha obtingut Carlos Duran, i el premi de Medi Ambient ha reconegut l'empresa Girbau. Però a més, Foment també ha volgut entregar la Medalla d'Or del Foment del Treball al rei pel seu "compromís amb el progrés empresarial, econòmic i humà".

Temas

Comentarios

Lea También