El vi del Penedès, l'ADN d'un territori

aquesta DO s'ha consolidat com la marca vinícola referent en l'àmbit internacional

19 mayo 2017 22:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es podria dir que la cultura vinícola a Catalunya va començar fa més de 2.000 anys, ja en l’època preromana. Restes de ceràmica i de llavors de ceps del jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, certifiquen aquest territori com el referent de la cultura del vi. Aquesta evidència ha continuat fins als nostres dies, consolidant el territori del Penedès com una de les denominacions d’origen (DO) del vi més importants.

La DO Penedès compta amb més de 50 anys d’història i actualment el seu territori abraça 170 cellers. Aquesta DO és principalment coneguda pels seus vins blancs i escumosos. El vi blanc és el producte punter d'aquesta regió, destacant especialment la varietat anomenada xarel.lo.

Tot i això, també són els principals productors del vi escumós i de cava, una varietat diferent que requereix 15 mesos mínim de criança i una segona fermentació en la pròpia ampolla per obtenir un producte, com el seu nom indica, escumós.

La Denominació d'Origen Penedès compta ara amb un total de 170 bodegues a tot el territori

Ja són 15 els cellers que es dediquen a la seva elaboració, promocionats amb la marca Clàssic Penedès. A diferència del que alguns puguin pensar, la DO Penedès també treballa amb una àmplia gamma de vins negres, que ha anat millorant i creixent amb els anys. Varietats com el cabernet, merlot o ull de llebre són raïms amb ja força renom a la zona, sobretot en el món de la restauració.

Els vins elaborats en aquest territori tenen una essència única, unes característiques inigualables que els fa especials. Aquest fet es deu, en gran part, al tipus de sòl on conreen els viticultors. La terra calcària i argilosa del Penedès dóna a les vinyes uns atributs únics, que combinat amb el clima mediterrani, temperat, fan un ambient idoni per a l'elaboració del vi.

La tradició vinícola és un dels punts forts de la marca DO Penedès. Els seus productors són ja experts en el conreu de la vinya i en tot el seu procés d'elaboració. Tots aquests anys de bona feina els ha dut a obtenir grans varietats arrelades al territori, fent dels productes uns vins de proximitat que porten l'ADN penedesenc.

La terra calcària i argilosa de la zona combinada amb un clima mediterrani fan un lloc ideal per a l'elaboració del vi

El fruit d'aquest treball i llarga trajectòria és la consolidació de la marca DO Penedès ja no només a Catalunya o Espanya sinó a tot el món. No és gens estrany trobar un xarel.lo o un cabernet entre les cartes de vins de països com els Estats Units, Canadà, la Xina o el Japó.

I si el producte ja ha arrelat i és prou conegut, el següent pas es la divulgació i el donar a conèixer les qualitats del Penedès. Per aquest moitu des de la DO es treballa constanment amb noves formes de donar a conèixer els secrets i l'essència dels seus productes, ja sigui amb tasts de vins o mostrant in situ el seu territori.

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari