Els Mossos investiguen la col·lecta de diners dels pares de Nadia Nerea

Recapten fons per trobar una cura a la malaltia rara de la filla, però diversos mitjans han publicat que a la història hi ha falsedats

19 mayo 2017 17:10 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Mossos d’Esquadra investiguen la campanya de donacions endegada per una família que viu a Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell, per al tractament de la Nadia Nerea, la seva filla d’onze anys, que pateix tricotiodistròfia, una malaltia rara d’origen genètic.

Fonts policials no han detallat si la investigació s’ha fet arran de la denúncia d’un particular o per les informacions publicades pel diari El País, el bloc Malaprensa.com i el diari Hipertextual, que senyalen nombroses falsedats en el relat dels progenitors: des del tractament experimental i costós al qual diuen que s’ha de sotmetre la menor fins als especialistes a qui la família diu que ha recorregut.

Tot i ser conegut i molt mediàtic des de fa anys, el cas de la Nadia Nerea va tenir recentment un ressorgiment quan El Mundo va fer-se ressò que la família necessitava urgentment 140.000 euros per operar la nena a Houston i que el pare patia un càncer de pàncrees. En només quatre dies es van recaptar 153.000 euros.

La Policia catalana ha confirmat que investiga l’origen i destinació de les donacions rebudes per la família en les diverses campanyes endegades els últims anys; des de Mallorca, on residia anteriorment la família, fins a les que s’han dut a terme més recentment. Algunes informacions apunten que la xifra recaptada en total pujaria als 1,5 milions d’euros.

La sospita d’un possible engany va agafar força després que diversos mitjans publiquessin que el relat de viatges constants, la recerca de tractaments experimentals i contactes amb metges i científics experts, era totalment o parcialment fals.

El pare ha defensat a les xarxes socials la veracitat de la història i assegura que està disposat a tornar els diners a tothom que li requereixi amb el comprovant de la transferència feta a la família.


Ensarronada mediàtica
En espera que s’esclareixin els fets, han estat nombrosos els periodistes que han demanat disculpes als seus lectors i a la seva audiència després d’haver promogut la campanya sense haver contrastat tota la informació que se’ls donava.

El primer ha estat el periodista del diari El Mundo que va fer ressorgir el cas fa pocs dies, després que la família li demanés la seva ajuda per reunir 140.000 euros perquè Nadia Nerea pogués ser operada a Houston. La crida va fer que, en quatre dies, es recaptessin 153.000 euros. «Vaig donar per bones diverses dades que Fernando (pare de la menor) em va explicar i que no vaig corroborar com calia: el nom del suposat metge nord-americà, determinats viatges a l’estranger i el veritable grau de malaltia de la nena», explica el periodista en una nota titulada «Disculpas y gracias». «Demano perdó als lectors d’El Mundo i als companys per un error impropi d’algú que fa vint-i-cinc anys que exerceix la professió», explica.

Altres periodistes com Jordi Évole i Ana Pastor també han demanat perdó a través de les xarxes socials per haver difós la història sense haver-la contrastat. Una altra periodista de La Sexta, Mamen Mendizábal, ha demanat disculpes i ha anunciat que demà dilluns entrevistarà el pare de la menor «per veure la veritat de les mentides».

També havien demanat la solidaritat per a la Nadia Nerea personatges com Belén Esteban i el cantant i músic Alejandro Sanz.

Entre les nombroses aparicions televisives, la nena i els seus pares van sortir també en un capítol del programa El foraster de Televisió de Catalunya que es va fer a Organyà. S’hi podia veure com un grup de veïns del poble treballaven en una campanya solidària per aconseguir fons per a l’Associació Nadia Nerea.

Comentarios
Multimedia Diari