Els castells de TGN protegeixen l'espectacle

Tarragona plasma per escrit el protocol de les seves actuacions castelleres, que aposta per la rapidesa i l´agilitat

19 mayo 2017 22:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tarragona va presentar ahir el seu Protocol d’Actuacions Castelleres, un detallat document que ha estat consensuat entre el consistori i les quatre colles locals i que fonamentalment recull per escrit les normes que ja es vénen aplicant en els darrers anys.

El principal objectiu de totes elles és protegir l’espectacle, buscant que les diades tarragonines siguin ràpides i àgils i que els temps d’espera no ultrapassin allò raonable. Fites que en realitat les mesures ara recollides per escrit ja estan assolint amb èxit. En especial la matriu de totes elles: el sistema de rondes a la tarragonina, que ha esdevingut referència en el món casteller.

Però no només del sistema revolucionari de rondes viu l’èxit de timings del món casteller local. També el compromís de puntualitat de les colles, que el protocol ara explicita per escrit i que és considerablement ambiciós:«La colla encarregada d’obrir diada caldrà que comenci a muntar la pinya de tal manera que a l’hora en punt se sentin les gralles del castell», diu el punt 3.4 del Protocol. Un objectiu que, si bé en moltes de les diades tarragonines dels darrers anys s’ha assolit, en moltes altres no ha estat així.

 

A en punt han de sonar gralles

Les particularitats de la Plaça de les Cols, o les dificultats de les colles per accedir al seu lloc en la diada de Santa Tecla del 23 de setembre –tot just a continuació de les tandes de lluïment del Seguici Popular i amb l’escenari plantat a les portes de l’Ajuntament– han provocat retards que la ciutat no es vol permetre. Per això l’organitzador de les diades (l’Ajuntament) i les colles s’obliguen per escrit a millorar-ho.

Més encara: el mateix punt del Protocol estipula que «la següent colla ha de tenir la pinya muntada (sense tancar) mentre s’executa l’anterior». «Caldrà que el segon del castell comenci a pujar tot just finalitzi el toc de castell de l’anterior», afegeix, tot i que en aquesta norma concreta s’estableix la lògica excepció de la plaça de les Cols, on totes les colles actuen al mateix punt i han d’anar alternant-se. En aquest cas de les Cols només es demana «la màxima celeritat en la transició d’entrada i sortida».

Tot plegat evidenciant que, com ja va passar quan va tocar dissenyar un nou sistema de rondes, a Tarragona no li cauen els anells a l’hora de reinterpretar l’ortodòxia –dins de certs marges– si ha de servir per millorar l’espectacle. En aquesta mateix a línia, el Protocol presentat ahir incorpora una nova excepció al que marquen els cànons tradicionals: «els pilars de comiat s’executen de major a menor i seguint l’ordre d’actuació», sí, com a tot arreu. Ara bé, «si la colla que ha d’obrir la tanda ha estat la darrera en actuar, podrà demanar passar ronda». Novament marcant camí.

Comentarios
Multimedia Diari