Els espanyols mengen sis vegades més carn de la recomanada

Vuit vegades més en el cas de la carn processada

11 abril 2019 16:51 | Actualizado a 11 abril 2019 16:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els espanyols mengen sis vegades més carn de la màxima recomanada, vuit vegades més en el cas de la carn processada, segons un informe de l'ONG Justícia Alimentaria-Veterinaris sense Fronteres, que atribueix entre el 28 i el 38% de les malalties isquèmiques i cardiovasculars al consum excessiu de carn, sobretot vermella. L'informe, presentat aquest dijous a Barcelona, denuncia els "efectes en la salut del consum excessiu de carn" i alerta de la "insostenibilitat del sector carni".

"Mengem molta carn - especialment els homes -, i això ens està emmalaltint", segons ha explicat a Efe el director de Justícia Alimentaria-VSF, Javier Guzmán. La recomanació oficial de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) és consumir com a màxim 125 grams per persona setmanals de carn vermella i processada, i 325 grams per persona setmanals de carn blanca, "mentre que els espanyols consumeixen 1.995 grams setmanals", segons l'informe.

L'anàlisi afirma que els homes a Espanya ingereixen 525 grams de carn vermella a la setmana, i les dones 302 grams. L'estudi ressalta especialment que la població infantil espanyola menja entre 3,5 i 4 vegades més carn que el màxim recomanat, 3,5 vegades més carn vermella i entre el doble i el triple de processada, sobretot embotits, quan la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària recomana que els nens mengin carn només entre 5 i 8 cops a la setmana.

L'informe, titulat "Carn de canó, per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix", també denuncia l'etiquetatge confús de productes carnis processats que contenen "ingredients insans" però es venen en els supermercats com a carn fresca. L'estudi critica que no existeixi "cap tipus de política pública que limiti el consum de carn" i que l'Administració "subvencioni les empreses càrnies - el 55% dels costos de tot el procés de producció és subvencionat per l'Administració -", ha assegurat Guzmán.

La carn conté "greixos insalubres, sal i productes cancerígens, que es presenten en més quantitat en carns vermelles i processades, per això cal tenir especial cura amb elles. La carn desplaça de la nostra dieta els llegums, les verdures i les fruites, grups d'aliments altament beneficiosos per a la nostra salut", ha afirmat Guzmán.

"El consum excessiu de carn també té els seus efectes en la despesa pública sanitària", ja que "entre el 28 i el 38% de les malalties isquèmiques i cardiovasculars, el 17% de la hipertensió, el 18% de la diabetis i el 28% de la hipertensió poden atribuir-se al consum excessiu de carn", ressalta l'informe. L'ONG proposa crear un impost sobre el preu dels productes carnis processats, prohibir antibiòtics en el bestiar, aplicar un IVA 0 a productes frescos vegetals i llegums i limitar la publicitat que fomenti el consum carni infantil, entre altres mesures.

"No es tracta d'una crítica al consum i producció de carn 'per es', sinó a la producció industrialitzada i a les empreses que es beneficien del sistema actual", ha afirmat Guzmán, que reconeix que "la ramaderia té un clar lloc en els agrosistemes per revitalitzar la terra, per exemple. Però no necesstem granges i milions d'animals". L'informe adverteix de l'activitat de les pseudociències i d'alguns professionals "que reprodueixen el discurs de les grans empreses càrnies i promouen missatges enganyosos, com que la carn de porc és carn blanca o que l'alt consum de carn és beneficiós per a la salut".

Sobre la producció excessiva, l'informe assegura que "produïm 4,5 vegades més carn de la que mengem". "A Espanya la carn més produïda és la porcina, 4 milions de tones, nombre que augmenta cada any, de les quals la meitat les exportem, som una colònia càrnia", ha denunciat Guzmán. "Demanem una indústria càrnia regulada, sostenible i saludable, que a més ajudarà a reduir l'impacte mediambiental que té actualment, ja que produeix el 18% de les emissions de CO2 i té un alt impacte en la desforestació", ha reivindicat Guzmán. 

Comentarios
Multimedia Diari