Els floristes esperen vendre 6 milions de roses

El 90% serà de color vermell. De la resta destaca el Dolomite, el color blanc més comercialitzat, i el Penny Lane, groc llimona. La principal varietat serà la Freedom, de l´Equador i Colòmbia

19 mayo 2017 19:35 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Gremi de Floristes té una previsió de venda de 6 milions de roses aquest Sant Jordi i el Gremi de Llibreters, d’1,5 milions de llibres que representen més de 20 milions d’euros. Joan Guillén, responsable del Gremi de Floristes de Catalunya, va demanar lluitar, durant aquesta diada, contra les parades il·legals de roses.

Així mateix, va explicar que davant el fet que Sant Jordi coincideix en dissabte han fet una campanya perquè «totes les floristeries estiguin preparades avui divendres per la venda de roses per a empreses i particulars». De fet, el Gremi de Floristes de Catalunya va reivindicar la necessitat d’una nova ordenació per a la ubicació de parades a la via pública a les grans ciutats i evitar «la disbauxa dels últims anys».

També va denunciar «la proliferació d’empreses que facilita l’obtenció de permisos a la via pública a persones que ofereixen una rosa de baixa qualitat, perjudicant la imatge del florista».

Guillén va recalcar que per aquest motiu van distribuir un cartell als establiments perquè la rosa s’adquireixi a les floristeries per professionalitat i tradició. «És vital l’ordenació perquè hi ha unes 1.500 parades il·legals amb 650.000 roses que es venen sense cap control», va indicar el responsable del Gremi de Floristes.

El Gremi de Floristes té una previsió de venda de 6 milions de roses per la diada de Sant Jordi. Es preveu que d’aquestes, una tercera part, uns 2 milions de roses, seran venudes a les floristeries o a les parades de la via pública de floristes professionals de tota Catalunya.

Guillén va explicar que el 90% de les roses venudes serà de color vermell. La resta, el 10%, serà d’altres colors destacant el Dolomite, el color blanc més comercialitzat, i el Penny Lane, color groc llimona. Així mateix, les varietats més venudes serà la Freedom, que es produeix a l’Equador i Colòmbia, i la Red Naomi amb pètals molt grans i d’un color vermell molt intens, varietat que es produeix a Holanda i Colòmbia.

Davant el fet que caigui en dissabte, Guillén va dir que les floristeries estaran a punt avui, dia 22 per vendre roses de Sant Jordi a empreses i particulars. Va fer èmfasi que les floristeries estaven treballant per aquelles empreses que avui divendres desitgin obtenir la rosa per als seus treballadors.

Llibres

Per la seva banda, Pere Fàbregues, representant del Gremi de Llibreters, va indicar que la previsió és que es venguin 1,5 milions de llibres i representen més de 20 milions d’euros. «No som exageradament optimistes, però després d’una baixada molt potent, aquest any estem repuntant des de baix. Estem recuperant més d’un 3 i un 5% de facturació global de llibres l’any 2015 respecte al 2014, i és esperançador».

Des del Gremi de Flaquers, Jaume Bertran va assenyalar que el pa de Sant Jordi està inspirat amb la senyera de Catalunya i anima a la gent a comprar-ne.

A les portes de Sant Jordi, nombroses entitats i institucions abracen la iniciativa d’ «alliberar» llibres en llocs públics perquè siguin recollits per lectors i que aquests imitin l’acció, seguint la filosofia del «bookcrossing», que es perfila com una nova tradició per afegir al dia dels llibres i les roses.

Des de la seva aparició el 2001, aquest moviment, que advoca per convertir el món en una gran biblioteca, ha aconseguit més d’un milió i mig d’usuaris a tot el món, l’1% dels quals, són espanyols, sent Espanya el desè país del món a la llista de «bookcrossers».

La majoria d’usuaris són persones individuals, però hi ha també grups o empreses que se sumen a la iniciativa, com la cooperativa de distribució de productes culturals i educatius Abacus.

Les editorials Grup 62, Grup Planeta, Ara Llibres, Casa Catedral, RBA, Magrana, Barcanova, Penguin Random House, Angle Editorial, Cossetània Edicions han fet possible que el volum de llibres «alliberats», que en principi havia de ser d’un centenar, arribi al mig miler.

Fomentar l’hàbit de la lectura a través de l’intercanvi gratuït de llibres és el principal objectiu d’aquesta iniciativa: «Una acció com aquesta és una forma lúdica de recordar que la lectura contribueix a crear ciutadans més inquiets i crítics, i per tant, més lliures», va explicar a Efe el president d’Abacus, Miquel Cabré.

Comentarios
Multimedia Diari