'Els preus de l'habitatge han tocat fons i, per tant, és un bon moment per vendre'

José A. Mas i Flores, President del Col·legi i Associació d'Agents de la Propietat Immobiliària

19 mayo 2017 17:29 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com es troba el sector immobiliari?

El sector immobiliari es troba en un moment de creixement sostingut. Durant l’any 2015, a Catalunya, es van fer aproximadament 6.200 nous habitatges. D’aquests, 500 corresponen a Tarragona, el que representa un augment del 115% del mercat de nou habitatge. L’anàlisi ha de ser optimista, ja que en definitiva el sector està en un procés de creixement.

Aquest sector és important a la demarcació?

Efectivament, és molt important per moltes raons. Una d’aquestes és la capacitat de generar llocs de treball. El sector de la construcció va aparellat al sector dels nous habitatges. Per tant, des del punt de vista de la transacció immobiliària, aquest fet significa que es revifa el mercat. A més, el creixement permet que els agents de la propietat immobiliària (API) puguin desenvolupar la seva feina, fent d’intermediaris entre els compradors i venedors.

És un bon moment per comprar o vendre un pis?

Això està en relació al preu de l’habitatge. Hauríem de parlar si es pot vendre a un ‘bon’ preu o no. Ara els preus han tocat fons, és a dir, no trobarem cap oportunitat. És un bon moment per plantejar-se una venda.

Dintre del sector, quina és la tasca dels API?

Els API donem seguretat als consumidors durant la transacció immobiliària. Aquesta transacció no està exempta de problemes, donat que la normativa que l’envolta és complexa. Si un particular s’enfronta a la compra d’un habitatge, és millor que ho faci al costat d’un API. L’agent li podrà aconsellar si l’operació que està fent es troba dintre dels paràmetres de preu i dels costos de gestió.

Quins avantatges té formar part del COAPI/Associació?

Permet una defensa dels interessos professionals de forma general, que potser no estan a l’abast d’un particular.

Nosaltres ens centrem en el reconeixement de la professió i el professional. D’altra banda, també molt important, el Col·legi té com a eix principal oferir als col·legiats i associats una proposta formativa continuada amb l’objectiu de tenir un sector millor i més eficient, actualitzat en tot moment.

Col·laboreu amb la Fundació URV a la Càtedra sobre l’habitatge. És important tenir aquest espai per parlar sobre l’habitatge?

A part de ser contribuents i finançadors, aquesta càtedra té un retorn cap a nosaltres en forma d’estudis. El Col·legi participa en el finançament d’una beca d’estudis, en la qual una doctora de la URV es dedica, durant tres anys, a l’anàlisi de les necessitats de la professió de l’agent de la propietat immobiliària al futur. A banda, també analitza la conveniència o no que aquesta professió estigui dotada d’un major reconeixement des del punt de vista acadèmic. Aconseguir un títol propi com a API donaria valor a la nostra professió.

Quin és el principal repte dels API? I seu com a president?

L’objectiu és sortir de la imatge que tenim, que els API formen part d’una professió vella i no actualitzada. Hem de lluitar, com a col·lectiu, pel reconeixement de la professió. A banda, l’obtenció d’una titulació pròpia és un altre repte

Comentarios
Multimedia Diari