Els preus pugen tres dècimes al febrer i fixen una inflació anual d'un -1,5% a la demarcació

L'IPC interanual se situa en un -0,8% a Catalunya i en un -1,1% al conjunt de l'Estat, segons l'INE

19 mayo 2017 23:19 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els preus han pujat tres dècimes al febrer a les comarques tarragonines i han fixat un índex de preus de consum (IPC) anual d'un -1,5%, segons ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A nivell de Catalunya, els preus han pujat dues dècimes i han fixat una inflació anual del -0,8%, mentre que a tot l'Estat els preus també s'han alçat un 0,2% al febrer i han situat la taxa anual de l'IPC en un -1,1%. El repunt del preu dels carburants explica la moderació de la taxa d'inflació anual, que s'ha situat una dècima per sobre de la registrada al mes de gener a Catalunya i dues dècimes a tot l'Estat.

Les dades publicades aquest dijous per l'INE indiquen risc de deflació, ja que l' índex de preus de consum porta quatre mesos seguits amb taxes anuals negatives a Catalunya i vuit mesos al conjunt de l'economia espanyola.

Per famílies de productes, ha destacat l'alça durant el mes de febrer dels preus del transport, especialment la partida de carburants i lubricants, que han registrat una taxa del +2,4%, tot i que a nivell anual mostra una caiguda del 5,9%. En segon lloc destaca el creixement mensual dels preus de begudes alcohòliques i tabac (+0,7%), que registren una taxa d'inflació anual d'un +1,3%.

En sentit negatiu, l'apartat de vestit i calçat ha registrat una caiguda dels preus del 2,5% a nivell mensual, que deixa plana la taxa d'inflació anual (0,0%), un cop finalitzada la temporada d'hivern. L'habitatge també ha registrat caigudes de preus mensuals d'un 1,1%, amb una taxa anual d'un -1,5%. L'altre apartat en negatiu és el parament de la llar, que ha experimentat una caiguda de preus del 0,1% mensual i del 0,6% anual.

A nivell espanyol, el grup amb més influència en la pujada de preus del febrer també ha estat el transport, que presenta una pujada mensual del 2,2% i una variació anual del -5,6%, a causa de l'augment dels preus dels carburants i lubricants. També destaquen les begudes alcohòliques i el tabac, amb una alça mensual del 0,7% i una inflació positiva anual de l'1,4%.

D'altra banda, la caiguda dels preus mensuals de vestit i calçat (-1,7%) han moderat el repunt positiu de la inflació al febrer al conjunt de l'Estat. Aquest apartat ha experimentat un decrement anual del 0,1%. En l'àmbit negatiu, també destaca la caiguda dels preus de l'habitatge en un 1,3% mensual, especialment per la baixada del rebut elèctric, que situa la taxa anual d'aquest apartat en un -1,9%.

 

La inflació subjacent es manté en positiu

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es manté en el +0,2% i se situa 1,3 punts per sobre de l'IPC general, fet que mostra la importància de la variació del preu del petroli en la inflació actual. D'altra banda, al mes de febrer la taxa de variació anual de l'IPC harmonitzat se situa en un -1,2%, tres dècimes per sobre de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPC harmonitzat és del 0,1%.

Comentarios
Multimedia Diari