Els promotors tarragonins i CaixaBank confirmen la reactivació del sector immobiliari

Tarragona, amb un 22,1%, és la segona demarcació catalana on més ha crescut el nombre d'habitatges durant el 2014

19 mayo 2017 22:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els promotors tarragonins i CaixaBank han confirmat la reactivació del sector immobiliari a Catalunya en una jornada organitzada per l'Agrupació Provincial de Promotors de Tarragona (APPCE). Així, han certificat un increment de la producció d'habitatges al país durant el 2014 per primer cop des de l'inici de la crisi. Precisament Tarragona, amb un 22,1%, és la segona demarcació, per darrere de Barcelona, on més creix el nombre d'habitatges. A més, han manifestat que s'ha reduït l'estoc d'habitatges d'obra nova sense vendre, que es calcula que supera les 18.000 unitats. Pel que fa als preus, a Reus s'han incrementat més d'un 2,5% de mitjana i a Tarragona han disminuït més d'un 5%.

Durant la jornada, els promotors han destacat que durant el 2014 es van iniciar un total de 3.846 habitatges a tot Catalunya, fet que representa un increment anual del 26,7%. Per demarcacions ressalta la de Barcelona que, amb 2.676 habitatges iniciats, representa el 70% del total de producció a Catalunya, fet que la confirma com a motor de l'activitat al territori. Tarragona és la segona demarcació catalana en increment dels habitatges acabats amb un augment del 22,1% respecte l'any anterior. Els promotors estimen que durant l'any passat es va reduir en un 39,1% l'estoc d'habitatges d'obra nova sense vendre al territori, que es xifra en 18.468 unitats.

Pel que fa a l'oferta d'habitatges lliures a diversos municipis de la demarcació, els promotors destaquen que durant 2014 els preus van pujar un 2,7% de mitjana a la ciutat de Reus mentre que a Tarragona es van reduir en un 5,2%. També confirmen l'increment de demanda d'habitatges de 89,9 a 94,7 metres quadrats, que xifren en un 0,2% a Tarragona i en un 5,3% a Reus.

Els participants a la jornada han destacat que en els darrers dos anys han augmentat també significativament les compravendes d'habitatge usat, dada que confirma que el mercat s'està dinamitzant. Així, el futur s'encara amb optimisme i l'Agrupació de Promotors de Tarragona apunta que la piràmide poblacional preveu un augment de la demanda d'habitatge de millora, és a dir, de les famílies que volen millorar d'habitatge, sigui per tenir-ne un de més gran o per millorar de barri.

Durant la jornada, els promotors tarragonins han posat de relleu que la crisi ha modificat els fonaments del mercat tradicional d'habitatge de les darreres dècades, fet que implica un replantejament per part de tots els agents del sector: administració pública, empresa privada i entitats bancàries. Davant les dificultats d'un percentatge elevat de la població per accedir a un habitatge en propietat, els promotors demanen a l'administració pública que prengui la iniciativa i treballi per a que la recuperació econòmica inclogui els sectors més dèbils de la societat. Només així, asseguren els promotors, es podrà normalitzar el mercat de l'habitatge. En aquest sentit han destacat que el model d'Habitatge de Protecció Oficial està esgotat i que cal repensar-lo.

La sessió de treball ha tingut lloc aquest matí al CaixaForum de Tarragona. Carles Sala, secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, ha estat l'encarregat de cloure la jornada, en la qual també hi han participat el director general de l'Associació de Promotors de Barcelona (APCE), Marc Torrent; el director de Negoci Immobiliari de CaixaBank, Carles Casanovas; el secretari general de la Federació Catalana de Promotors Constructors d'Edificis (FECAPCE), Josep Donés i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, entre d'altres ponents.

Comentarios
Multimedia Diari