Els suplements de vitamina D no redueixen el risc de fractures

Només són recomanables en dones grans amb un dèficit nutricional important i que no es poden exposar al sol

22 febrero 2019 11:35 | Actualizado a 22 febrero 2019 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els suplements de vitamina D no prevenen les fractures òssies a la població general i només serien recomanables en dones grans amb un dèficit nutricional important i que no poden exposar-se al sol, segons un estudi de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC), Nutrimedia. 

L’estudi, fet conjuntament amb Centre Cochrane Iberoamérica, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, conclou que fer cribratge i suplementar amb vitamina D de forma generalitzada podria respondre més a una moda que a una necessitat, amb conseqüències com la medicalització i l’increment de la despesa sanitària. 

Segons l’informe, la preocupació per la possible aportació insuficient de vitamina D entre la població ha portat en les últimes dècades a què es facin recomanacions dietètiques i de complements nutricionals per incrementar la seva ingesta. 

Aquestes recomanacions es feien amb l’objectiu de millorar la salut dels ossos i prevenir les fractures a mitjà termini, particularment les de maluc. Alguns organismes ja havien començat a qüestionar aquestes recomanacions. 

«És cert que, al principi, vam observar que els resultats dels estudis mostraven una disminució en les fractures entre les dones grans internades en residències geriàtriques o centres de llarga estada, però les revisions més recents han qüestionat aquest efecte», ha explicat Pablo Alonso Coello, investigador del Centre Cochrane Iberoamérica i autor de l’avaluació. 

L’estudi s’ha basat en una revisió sistemàtica exhaustiva que ha avaluat 81 estudis amb un total de més de 50.000 participants.
«El disseny i execució d’aquests estudis, així com l’efecte consistent observat, ens permet afirmar amb confiança l’absència d’un efecte protector a la població general, per la qual cosa considerem que és molt improbable que futurs estudis canviïn el resultat observat en aquesta nova avaluació», ha afegit Coello. 

L’avaluació també fa esment de l’estudi VITAL, recentment publicat, el qual mostra que el consum de suplements de vitamina D tampoc redueix el risc de càncer ni el de malaltia cardiovascular. 

L’estudi precisa que hi ha casos puntuals en què sí que estaria indicada el suplement amb vitamina D per prescripció mèdica, com, per exemple, en persones que pateixen osteomalàcia o raquitisme. La vitamina D és una vitamina de tipus liposoluble que ajuda a aprofitar el calci que obtenim a partir de la dieta i formar els ossos. 

La vitamina D també regula l’hormona paratiroidea (PTH), que ajuda a mantenir els nivells de calci disponible en sang. 

Comentarios
Multimedia Diari